Ako Dodik toliko brine za nas, nek nam ne šalje migrante iz Bijeljine i Zvornika

Mi u Krajini ne pristajemo da budemo dio političke igre. Ako Milorad Dodik toliko brine za nas, nek nam ne šalje migrante koji ulaze u Bijeljini i Zvorniku i nek dozvoli policijskim snagama iz Federacije da pomognu u boljoj kontroli granica. Sarajevo je naš glavni grad i mi poštujemo državne institucije.

Jedino što tražimo jeste da djeluju brže i efikasnije, ističe u razgovoru za Vijesti.ba premijer USK Husein Rošić.

Razgovarala: Nevena Ćosić
 
- U pisanoj izjavi povodom situacije s migranima, ukazali ste da terenski odjel Službe za poslove sa strancima izdaje dozvole za azil umjesto da šalje migrante koji nemaju dozvola ili kojima je dozvola istekla u azilantski centar u Sarajevu, te najavili da, ukoliko nema pravne osnove za ovakav rad Službe, spremni ste da vratite migrante bez važeće dozvole u Sarajevo. Imate li zakonsko uporište za ovakav potez? 
 
ROŠIĆ
: Svaki stranac koji boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine mora imati važeće dokumente. U slučaju migranata, radi se o potvrdama koje izdaje Služba za poslove za strancima. Prema dosadašnjoj praksi, ove se dokumente izdaje u Sarajevu, a ne u terenskim uredima. Dakle, ukoliko se ispostavi da potrebne potvrde migranti mogu dobiti samo u Sarajevu, mi nećemo prekršiti nikakav zakon već ćemo im jedino pružiti logističku podršku da se mogu vratiti u Sarajevo, odnosno u najbliži azilantski centar, pa da tamo regulišu svoj boravak u BiH.
 
Nedopustivo je da se našim kantonom kreću neregistrovana lica o kojima ne znamo ništa. Isto tako, nedopustivo je da oni stignu u Sarajevo, borave tamo po nekoliko dana, a da ih niko ne legitimiše. A nažalost podaci MUP-a USK govore da skoro polovina migranata koji su u julu pristigli u USK nije imala ni Izjavu o iskazanoj namjeri za traženje azila niti Zahtjev za azil. 
 
I ja i načelnici smo stava da se sve institucije ove zemlje moraju striktno pridržavati zakona i da ne smijemo gledati kroz prste migrantima koji se nisu odmah poslije dolaska u BiH obratili Službi za poslove za strancima.
 
- Za narednu sedmicu ste najavili sastanak sa opštinskim načelnicima na kojem ćete napraviti presjek stanja i odlučiti o daljim koracima. U kojem smjeru ćete djelovati?
 
ROŠIĆ
: O tome ćemo govoriti poslije sastanka. Ja sam ovdje samo jedan od predstavnika kantona i uzeo sam na sebe zadatak da prezentujem stav lokalnih zajednica prema višim nivoima vlasti. Ne smijem, dakle, najaviti ništa bez konsultacija sa načelnicima i gradonačelnicima.
 
- Upozorili ste i na politizaciju migrantske krize, poručivši da nećete dopustiti da se ovaj problem koristi za dezavuisanje BiH. Pojasnite nam svoj stav. 
 
ROŠIĆ
: Ako ovih dana pratite medije iz Republike Srpske, pogotovo RTRS, vidjet ćete da su iznenada svi funkcioneri SNSD-a, od Milorada Dodika preko Dušanke Majkić do Nikole Špirića, zabrinuti za Bihać i Bišćane. Više je nego jasno da se naš problem pokušava preuveličati i iskoristiti da se predstavi državu kao nemoćnu. Ove manipulacije su posebno upečatljive otkad je formiran Koordinacioni štab na nivou RS-a koji se stalno prikazuje kao ”sposoban”, za razliku od ”nesposobnog” Ministarstva sigurnosti BiH.
 
Mi u Krajini ne pristajemo da budemo dio ove političke igre. Ako Milorad Dodik toliko brine za nas nek nam ne šalje migrante koji ulaze u Bijeljini i Zvorniku i nek dozvoli policijskim snagama iz Federacije da pomognu u boljoj kontroli granica.
 
Sarajevo je naš glavni grad i mi poštujemo državne institucije. Jedino što tražimo jeste da djeluju brže i efikasnije.
 
- Evropska komisija usvojila je specijalnu mjeru u vrijednosti od šest miliona evra za podršku BiH u upravljanju migracijskim tokovima. Prema Vašem mišljenju, gdje treba usmjeriti ta sredstva, odnosno šta je prioritet?
 
ROŠIĆ:
 Prioritet trebaju svakako biti smještajni kapaciteti za migrante koji privremeno borave u našoj zemlji. Moramo ovim ljudima pružiti utočište, pogotovo u nadolazećem zimskom periodu. Koliko god bila napeta situacija oko migranata, ne smijemo da smetnemo s uma humanitarni aspekt ovog problema.
 
- Pozvani ste na protestni skup u Bihaću 13. avgusta. Hoćete li se odazvati i kako gledate na ovu aktivnost građana?
 
ROŠIĆ
: Ja sam lično stava da se politika treba držati daleko od okupljanja građana. Svi mi izabrani zvaničnici, od gradskog vijećnika do državnog ministra, imamo mogućnosti i načine da radimo preko zvaničnih institucija. To je naš dio posla. Neozbiljno bilo bi da izađemo na ulice i protestujemo.
 
Svakako podržavam Bišćane koji žele da skrenu pažnju javnosti na naše probleme sa migrantima.