VLADA KS NE VLADA KANTONOM: Ako medicinari pooštre štrajk, nastat će haos

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupio je početkom septembra u štrajk i, kako su tada poručili, štrajk će trajati sve do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća Medicinari su poručili kako će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS istakao je da su u proteklih 19 dana štrajka, od sto posto pacijenata primili njih 80 posto te proširili obim usluga koje su davali i dodao je da je Vlada KS na taj način shvatila da ne moraju ni pregovarati sa njima u ovom trenutku.

  • U ponedjeljak imamo Skupštinu i donosimo datum i vrijeme okupljanja ispred Kantona. Imamo više od tri hiljade članova u Sindikatu i neka dođe deset posto i vlast će imati jednu veliku zabavu. Mi smo krenuli kao ljudi i radili smo 70-80 posto posla, misleći imamo ozbiljne i odgovorne ljude preko puta sebe, a vrijeme je pokazalo da nisu ni ozbiljni ni odgovorni – kazao je Selimić.
    Sutra će se na Skupštini naći prijedlog odluke o stupanj u “radikalniji” vid štrajka.
  • Hronični bolesnici neće moći dobiti terapiju, djeci se neće propisivati opravdanja za izostanak iz škole, neće biti predoperativnih priprema pacijenata. Primat će se samo hitni slučajevi, kao što su infarkt, lomovi, moždani udari i slično. Laboratoriji će raditi samo osnovne pretrage – rekao je Selimić i dodao:
  • U ovom trenutku imamo jednu neodgovrnu vlast, sa onom prošlom smo sjedili pregovarali, ali ovi su u tom nekom beztežinskom stanju. MIslim da samo prave obrnuto, efekat bumeranga, jer kad se kaže od ovog trenutka se ne radi ništa, mislim da će im biti kasno. Malo su se zaigrali, previše ih je, šestero ih je u vlasti, od tih šestero imate troje iz prošlog saziva i niko nikom ne vjeruje.

Selimić ističe da je u ovom trenutku na području KS “pat pozicija” i poručuje da “ako vlast smije sebi dozvoliti da ljekarima plata bude 550 maraka i da svi oni koji kažu da li da idu vani ili ostanu – neka izvole”, prenosi Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, oko 3.000 članova Sindikata mjesecima traži donošenje kolektivnog ugovora o radu kao osnovnog dokumenta koji garantira prava radnicima.

Zdravstveni radnici zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata. Nakon toga plaća spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM.