Ako ministar policije u FBiH bude Vojin Mijatović, ko će biti na čelu FUP-a?

vojin
Nakon što su jučer objavljena imena ministara u prijedlogu nove Vlade Federacije BiH, vidljivo je da bi ministarstvo unutrašnjih poslova pripalo Vojinu Mijatoviću iz SDP-a.

 

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović mogao bi postati novi ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH te na toj poziciji naslijediti Aljošu Čamparu.

U tom smislu, navodno je već ranije dogovoreno da budući čelnik Federalne uprave policije bude kadrovsko rješenje HDZ-a BiH.

Podsjetimo se stanja u drugim bh. sigurnosnim agencijama i ministarstvima na način na koji su one podijeljene između koalicionih partnera u BiH.

Ministar sigurnosti BiH je Nenad Nešić, direktor Granične policije BiH je Mirko Kuprešaković, dok je zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić, a direktor te Agencije Darko Ćulum.

Direktor Službe za poslove sa strancima je Žarko Laketa, kadar SNSD-a.

Osim toga, konkursne procedure koje pripadaju bošnjačkim kadrovima na nivou BiH će biti ponovno provedene nakon što je Nezavisni odbor Parlamenta BiH donio odluku krajem februara o raspisivanju konkursa za dvije pozicije na mjestima koja "pripadaju" Bošnjacima, što su direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenik direktora Granične policije.

To praktično znači da je sektor sigurnosti u BiH skoro u potpunosti u rukama SNSD-a i HDZ-a koji sa strankama Trojke čine vladajuću koaliciju na državnom nivou.

No, potencijalnim imenovanjem Mijatovića na poziciju ministra unutrašnjih poslova BiH, ostaje pitanje ko će biti novi direktor Federalne uprave policije.

Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH propisuje da ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Dio prošlog mandata na poziciji direktora Uprave bio je Dragan Lukač, a nakon njega Ensad Korman koji je poslove direktora obavljao po ovlaštenju Vlade FBiH.

Sada, budući da bi federalni ministar unutrašnjih poslova bio Mijatović, to ostavlja prostora da po odredbama zakona direktor FUP-a budu Bošnjak ili Hrvat, a ostaje da se vidi da li će se poštivati neki raniji načelni dogovor da je to pozicija rezervirana za HDZ ili će Osmorka ponuditi vlastito kadrovsko rješenje za poziciju direktora Uprave.