Ako ne bude Sporazuma o povećanju osnovice, toplog obroka i beneficiranog staža Policija USK će održati mirne proteste

.

 

Predstavnici Sindikata policije MUP USK-a saopćili su danas na konferenciji za medije da su sa resornim ministrom i premijerom postigli dogovor u vezi povećanja osnovice, toplog obroka i regulisanja beneficiranog staža.

Konkretno, visina osnovice za 2022. godinu povećana je za 5,1% i iznosi 315, a visina toplog obroka obračunavati će se 1% od prosječne plate u FBiH što iznosi oko 10 KM.

Razgovarano je i o rješavanju uplate beneficiranog staža za period od 1996. – 2001. godine za što će, pretpostavlja se, biti potrebno oko 3 miliona maraka.

 

Danas ili najkasnije sutra sve ovo biti će precizirano posebnim sporazumom koji će biti operativan jedino i isključivo po usvajanju kantonalnog budžeta za ovu godinu. U slučaju da skupštinski zastupnici u srijedu na sjednici usvoje Odluku o privremenom finansiranju, isplata plate i ostalih primanja za zaposlene u MUP USK-a obračunavati će se na nivou iz prošle godine.

Ukoliko se do 19. januara ne potpiše Sporazum koji reguliše pitanje osnovice, toplog obroka i beneficija Sindikat će tog dana odnosno u srijedu u 11,00 sati organizirati mirne proteste.