Aktivisti poprskali čuvenu Mona Lisu supom: “Šta je važnije? Umjetnost ili pravo na zdrav sistem ishrane”

.

Tokom vikenda u umjetničkom muzeju Louvreu u Parizu, dvije demonstrantkinje su poprskale čuvenu Da Vincijevu sliku Mona Lisa supom. Narandžasta tekućina se razlila po neprobojnom staklu koje štiti ovu sliku, stoga na samom djelu nije pričinjena šteta.

Nakon što su bacile supu na sliku, dvije demonstrantkinje su probile zaštitnu barijeru i stalr ispred djela sa podignutim rukama u znak pozdrava.

„Šta je važnije? Umjetnost ili pravo na zdrav i održiv sistem ishrane?” pitale su aktivistkinje govoreći na francuskom. “Naš poljoprivredni sistem je bolestan.”

Čuvari Luvra su ih nakon toga izvukli iz prostorije. Ostaje nejasno kako su uopšte prošle kroz sigurnosni sistem muzeja sa supom.

New York Times prenosi da je osoblje pokušalo da pokrije incident neefikasnim platnenim ekranima.

Poruka demonstracije

Na jednoj od majica demonstranata bile su ispisane riječi Riposte Alimentaire (Odgovor na hranu).

Riposte Alimentaire dio je veće koalicije aktivističkih grupa poznatih kao pokret A22, koja također uključuje Extinction Rebellion i Just Stop Oil, dvije grupe čiji su se članovi posljednjih nekoliko godina lijepili za umjetnička djela i bacali hranu na slike po muzejima kako bi ukazali na svoje poente.

Najnoviji napad na Mona Lisu događa se kada francuski farmeri blokiraju puteve širom zemlje u sklopu većeg protesta protiv niskih plata. Poljoprivrednici su također demonstrirali protiv propisa koji imaju za cilj da evropsku ekonomiju učine zelenijom i ekološki prihvatljivijom.

Mona Lisa je decenijama bila predmet vandalizma. Prije samo dvije godine, na primjer, bila je premazana tortom. Platno je bilo iza stakla otkako ga je posjetilac poprskao kiselinom 1950-ih, piše ArtNews.

 

Foto: Printscreen/Youtube