Poljoprivredni zavod USK zajedno sa uposlenicima NP Una, uspješno realizirali aktivnosti u okviru projekta "Provođenje mjera za sprječavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozije"

Ambrozija

Poljoprivredni zavod USK zajedno sa uposlenicima NP Una, društvom za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke "Unski smaragdi" su proteklih dana uspješno realizirali aktivnosti u okviru projekta "Provođenje mjera za sprječavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozije" koji je finansiran od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.
 

Na prethodno identifikovanim lokacijama sa povećanom koncentracijom invazivne korovske vrste - NP Una, Golubić polje, JP Aerodrom Bihać, dio javne površine kod sportske dvorane Luke Bihać, izvršeno je mehaničko uklanjanje čupanjem cijelih biljaka, okopavanje i košenje iste.

Period prije cvjetanje ambrozije, koji počinje krajem jula mjeseca, i traje tokom avgusta pa sve do pojave prvih mrazeva, je idealan za njeno uklanjanje čime se u velikoj mjeri sprječava njeno širenje raznošenjem polenskih zrnaca koji su glavni "krivci" za izazivanje neugodnih simptoma alergije, a poznata je štetnost ambrozije u poljoprivrednoj proizvodnji.
 

Učesnicima akcije uništavanja ambrozije zahvaljujemo i pozivamo sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog, šumskog, građevinskog zemljišta, subjekte koji upravljaju vodotocima, javnim putevima, cestama, parkovima i dr. zelenim površinama da izvrše uklanjanje ambrozije što je i propisano Odlukom Federacije BiH.