Nezavisni blok: Aktuelna vlast nas je dovela na dno – ova zemlja treba novu ekonomsku politiku

Novi izvještaj Svjetske banke Doing Business 2019, još jednom je potvrdio rezultate koje je napravila odlazeća vlast u BiH – dodatno smo pali na rang listi zemalja o lakoći poslovanja u svijetu na 89. mjesto.

Kada je u pitanju pokretanje firmi, ponovno smo oborili rekord, pa smo se “popravili” sa 175. na 183. mjesto, gdje su od nas gore samo Venecuela, Haiti, Somalija, Eritreja, Čad, Kambodža i Ekvatorijalna Gvineja. Izvještaji poput ovog pokazuju da ova vlast predvođena sa SDA treba da ode u opoziciju nakon što su nas doveli na historijsko nisko mjesto kada je u pitanju ekonomija u BiH.

Ovo potvrđuje 150.000 osoba koje su se iselile iz BiH u zadnjih pet godina, 27.000 više umrlih nego živih, 81 dan koji je potreban da se firma registruje, 3.400 parafiskalnih nameta, 72% doprinosi na neto platu, 400.000 radnika koji rade za 600 KM i nižu platu, 315.000 penzionera u FBiH koji imaju penziju 450 KM i nižu, 0 km izgrađenih autocesti, 2,7 milijardi KM koje su prikupili za tri godine od akciza i drugih nameta na gorivo, a koje su usmjerili u budžete, te ekonomski rast koji nije dovoljan ni da stignemo zemlje regiona, a da o EU i ne govorimo.

Vrijeme je da odgovornost za upravljanje državom preuzmu nove politike i nove mlade snage, koje imaju znanje i ideje kako pokrenuti ekonomiju BiH, jer u suprotnom naredne godine niko neće biti gori od nas u novim izvještajima relevantnih svjetskih institucija. Ta nova ekonomska politika mora biti zasnovana na konkretnim mjerama, rješenjima i apsolutnim raskidom sa postojećim korumpiranim sistemom u kojem ispaštaju najranjivije kategorije a korist imaju samo stranačke oligarhije.