Stav NVO-a: Aktuelni sistem obesmišljava javne nabavke i legalizira bezočnu pljačku

Timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije - Eda Banja Luka, Transparency Internationala BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i Udruženja građana "Tender" Banja Luka analizirali su postupke ovogodišnjih javnih nabavki, vrijednih više od dvije milijarde KM.

"Izgleda da je veličina prtljažnika, najmanje zapremine 550 litara, presudni kriterij prilikom nabavke službenih vozila", zaključili su, nakon što su pratili 4.457 postupaka javnih nabavki u BiH.

Po riječima Mervana Miraščije iz Fonda otvoreno društvo BiH, postoje pozitivna kretanja i ohrabrujući pomaci od Agencije za javne nabavke, koja najavljuje izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Aktuelni sistem potpuno obesmišljava javne nabavke, odnosno legalizira bezočnu pljačku javnih sredstava koja se svakodnevno dešava, a bez obzira na kontinuirano dokumentovanje nezakonitosti, ona se ne obustavlja, niti sankcionira", tvrdi Miraščija.

Monitoring je proveden za 2.145 postupaka nabavke roba, 1.107 usluga i 1.205 za radove.

"Osjetno je povećanje praćenih postupaka javnih nabavki i utrošenih sredstava u izbornoj godini, i to za gotovo 40 posto", saopćeno je iz spomenutih nevladinih organizacija.

Navode da nepoštivanje odredbi Zakona o javnim nabavkama ima posljedice ne samo po ugovorni organ, koji nije u stanju isporučiti robu, uslugu ili radove određenog kvaliteta i u određenom obliku, nego i cjelokupni integritet sistema javnih nabavki, jer netrasparentnost i neadekvatna kontrola realizacije ugovora praktično poništava prethodno provedeni postupak izbora dobavljača.