Albanski spomenik prst u oko prosrpskim partijama u Crnoj Gori

Da li se raspiruje nacionalistička retorika prema Albancima u Crnoj Gori i njihovim političkim predstavnicima?

To pitanje nameće se nakon što je prekjučer u Tuzima, nadomak Podgorice, podignut spomenik albanskom nacionalnom heroju Ded Đo Ljuljiju (Dedë Gjo Luli), ispred kuće u kojoj je živio. Riječ je o drugom spomeniku ovoj historijskoj ličnosti, pored onog koji je ranije postavljen u centru Tuzi.

Ovim povodom oštro je reagovao opozicioni savez Demokratski front (DF), koji već mjesecima propagira političku tezu po kojoj je na djelu pokušaj stvaranja Velike Albanije i da vlasti u Podgorici to tolerišu.

U ovoj partiji tvrde da je riječ o borcu protiv crnogorske vojske, koji se suprotstavljao tome da Plav i Gusinje pripadnu Crnoj Gori nakon što je ona na Berlinskom kongresu 1878. godine međunarodno priznata kao nezavisna država.

To je za DF pokazatelj, kako su naveli u saopštenju, "sve otvorenijih pretenzija albanskih šovinista na djelove crnogorske teritorije u pravcu stvaranja 'Velike Albanije' a što navodno crnogorska vlast toleriše, vraćajući dug Albancima koji su podržali obnovu crnogorske nezavisnosti 2006. godine".

 

'Da ga slave i Albanci i Crnogorci'

 

"Izgleda da kad god Albanci u Crnoj Gori nešto slave, tim velikosrpskim razmišljanjima i dalje nažalost to smeta", izjavio je Nikola Camaj, lider Demokratskog saveza (DS), albanske nacionalne partije, članice koalicije Albanski forum, koja je zajedno sa Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića na vlasti u Tuzima.

Camaj, pak, smatra da Ded Đo Ljulji nije kontroverzna ličnost i da jednako razloga da ga slave imaju i Albanci i Crnogorci.