Aleksandar Popov: BiH sve više krizno žarište u regionu

Rješavanje pitanja Kosova i stabilizacija prilika u BiH ključni su izazovi sa kojima će se suočiti region u 2019. godini, smatra direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

- Vidimo da stanje u BiH i nije tako dobro, a mislim da se upravo BiH na neki način sve više pokazuje kao krizno žarište u regionu - upozorava Popov.
 
Naš sagovornik podsjeća da su u BiH u oktobru prošle godine održani izbori, zbog kojih je Hrvatska počela da se miješa u njene unutrašnje odnose.

- Sabor Hrvatske izglasao je onu Deklaraciju pošto je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran Željko Komšić, a ne lider HDZ-a Dragan Čović - ukazao je Popov.
 
Naglašava da se bez snažnijeg angažmana međunarodne zajednice, koji je realno teško očekivati u ovoj godini, u našoj zemlji ništa spektakularno neće dogoditi.

- U ovakvoj konstelaciji odnosa, BiH ne može mnogo brže naprijed, jer je u tome ograničavaju dejtonski okvir i Ustav, koji je u dobroj mjeri razlog blokade kako njenog unutrašnjeg razvoja, tako i puta ka Evropskoj uniji - ističe Popov.

Spektakularnije pomake naprijed ne očekuje ni kada su u pitanju odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske.

- Ako se zadrže ovakvi globalni odnosi, koji ne idu u prilog cijeloj situaciji - ove godine EU će biti okupirana svojim izborima, a SAD imaju vlastite prioritete - ne očekujem da će se nešto ozbiljnije desiti, jer je praksa pokazala da bez vanjskog pritiska dolazi do pogoršavanja odnosa između država u regionu, a posebno između BiH, Srbije i Hrvatske - naglašavaPopov.
 
Napominje kako je moguće da će doći do nekih sporadičnih pokušaja normalizacije odnosa, u vidu posjeta državnih zvaničnika, poput one srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, mada se uzvratna posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji ipak nije desila.

- Međutim, kada te posjete prođu, možemo očekivati povratak na staro - zaključuje Popov u razgovoru za Vijesti.ba.