Aleksandar Vulin negirao masakr u Račku

123
Ministrica spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je danas u Londonu da je Srbija odgovorna za sistematsku destablizaciju regiona a Vulina je optužila za eskalaciju retorike, jer je izjavio da je Račak laž

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se najavama stvaranja "Velike Albanije", hapšenjem Srba i upadima Rosu jedinica na sjever Кosova, sprovodi sistematska destabilizacija regiona i da je stabilnost posebno narušena odbijanjem Prištine da se drži Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština.

- Nije više pitanje da li Priština destabilizuje region, već da li Evropska unija to dopušta svjesno ili iz slabosti - rekao je Vulin, a prenijelo je srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju povodom ocjene ministrice spoljnih poslova Kosova Donike Gervale da Srbija destabilizuje region.

Vulin je istakao da bi predstavnici Prištine prije nego počnu da govore o Srbima ili stabilnosti, prvo morali da objasne zašto još nisu ispunili Briselski sporazum i kada misle da održe svoju potpisanu i datu riječ.

- I da pojasnim još jednom, služeći se naslovom dokumetarnog filma snimljenog od njemačkog ARD-a: sve je počelo velikom laži, i da, Račak je laž - rekao je Vulin.

Ministrica spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je danas u Londonu da je Srbija odgovorna za sistematsku destablizaciju regiona, a Vulina je optužila za eskalaciju retorike, jer je izjavio da je Račak laž.

Inače, masakr u Račku u kojem je 15. januara 1999. godine ubijeno 45 mještana albanske nacionalnosti osudilo je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ovaj događaj je izazvao bitan preokret u odnosu međunarodne zajednice prema ratu na Kosovu i mnogi smatraju da je doveo do NATO intervencije iste godine.

Podsjećamo, Vulin je nekoliko puta negirao i genocid u Srebrenici, a tražio je i zabranu ulaska u Srbiju za sve crnogorske parlamentarce koji su glasali za zakon o zabrani negiranja genocida.

Foto: Agencije