Aleksandar Vulin: Prvi put se u strategiji odbrane Srbije pominje ‘očuvanje Republike Srpske‘

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija definisala nacionalne interese i da će u narednom periodu prioritet biti očuvanje mira u regionu i vojne neutralnosti zemlje, kao i saradnja sa istokom i zapadom, prenosi RTS.

Obrazlažući narodnim poslanicima izmjene Zakona o vojsci, Vulin je rekao da se izmjene donose kako bi se preciznije uredila određena pitanja i obezbijedila efikasnija vojska.

"Ponovo se vraćaju činovi vodnika prve klase, kapetana prve klase i poručnika bojnog broda u riječnim jedinicama. Povećava se starosna granica za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a za oficire na 45 godina, ako posjeduju vojnu obuku. Vojska Srbije mora da se učini što prijemčivijom za što veći broj ljudi, pa zato želimo da olakšamo uslove za prijem", objasnio je ministar.

On je dodao da je "srednje vojno obrazovanje skoro ukinuto 2005. godine kada su ukinute srednje stručne vojne škole", i istakao da se sada ponovo školuju tehničari za održavanje vojne opreme.

Vulin je dodao da se propisuju uslovi za unapređenje u viši čin, a propisano je i da vojnici koji provedu neko vrijeme u mirovnoj misiji, po povratku moraju u Vojsci Srbije da provedu tri puta toliko vremena kako bi prenijeli iskustva mlađima.

Takođe, profesionalnom vojnom licu ne može prestati služba za vreme ratnog stanja, rekao je ministar odbrane.

Kada je reč o strategiji odbrane, Vulin je rekao da su odbrambeni interesi Srbije: zaštita suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, zaštita bezbjednosti Srbije i njenih građana, očuvanje mira i bezbjednosti u regionu, unapređenje nacionalne bezbjednosti kroz proces eurointegracija, vojna neutralnost i saradnja sa drugim državama u oblasti bezbednosti.

Vulin je posebno istakao da se prvi put u strategiji odbrane pominje "očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu".

Kada je reč o ostalim predlozima, Vulin je rekao da se predlogom Nacionalne strategije bezbjednosti uvodi "koncept totalne odbrane", jer kako je rekao "svako ima pravo i obavezu, da onako kako može da učestvuje u odbrani zemlje ako to bude potrebno".

Predlogom odluke o angažovanju vojske van granica Srbije, predviđeno je da kada Skupština usvoji jednu od odluka o učešću u mirovnim misijama, to ne mora ponovo da radi ako se ne promeni mandat ili naziv same mirovne operacije.

Poslanici treba da usvoje i sporazum sa Češkom u oblasti odbrane koji daje novi pravni okvir za tu saradnju.

Vlada Srbije povukla je iz procedure predlog izmjena i dopuna Zakona o upravljanju migracijama, a poslanici su, takođe na predlog Vlade, u dnevni red uvrstili novu tačku, sporazum Srbije i Sjeverne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane.