Aleksandra Jerkov: Jasnije je nego ikada da ratni zločinac Šešelj ima podršku Vučića

Zastupnica Skupštine Srbije iz Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je u razgovoru za Klix.ba da je u Srbiji konstantno izložena prijetnjama i uvredama od ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih ljudi.

"Gotovo da ne prođe dan da Šešelj ili neko od njegovih poslanika ne prođe pored mene, u skupštinskoj sali ili hodniku, dobaci mi nešto, ometa me dok govorim, a nerijetko i za mikrofonom u zvaničnom dijelu sjednice ponavljaju i obrazlažu zašto su me nazvali “ustaškom kurvom”, a nakon toga i “ustaškim g...”. Važno je reći, međutim, da to nisu uvrede. Da nisu dodali taj pridjev “ustaški” to bi bile uvrede. Ovako, to je govor mržnje, a govor mržnje se u našoj zemlji goni po službenoj dužnosti. Oni to rade javno, ne krijući, naočigled svih, ponekad i za govornicom, pa opet niko u Srbiji ne reaguje. Ne očekujem ja od predsjednice Maje Gojković reakciju, ona ga je podržavala i devedesetih kada je činio svoje zločine. Reakciju očekujem od tužilaštva i drugih nadležnih organa, ali ni nje nema", kazala nam je Jerkov.

Inače, Jerkov je u aprilu u sali Skupštine Srbije bila meta zastupnika radikala, a nakon što je rekla da je Vojislav Šešelj ratni zločinac. Upitali smo je zašto je tako nastupila.
 

Postupak za oduzimanje mandata Šešelju



"Najprije, zato što govorim istinu i cijeli život u politici se bez straha borim za ono u šta vjerujem. Znala sam šta će se desiti, a čim vladajuća stranka u Skupštini nije pokretala postupak za oduzimanje mandata Šešelju iako je zakon više nego jasan, znala sam i da Šešelj ima punu podršku i zastitu Vučića. On je danima pre toga nesmetano i nesankcionisano davao izjave za javnost u kojima je prijetio kako jedva čeka da ponovi ratne zločine i kako će “polomiti njušku” svakom ko ga nazove ratnim zločincem. Zato je bilo jasno da ga Vučić podržava. Sada je to jasnije nego ikada. Mnogo manji problem je što on prijeti meni. Neuporedivo je opasnije i ozbiljnije sto već mjesecima maltretira građane Vojvodine hrvatske nacionalnosti, prije svega Hrtkovaca, sela u kom je i počinio svoj ratni zločin za koji je osuđen, gdje je sada kupio kuću, želi da premjesti sjedište svoje stranke tamo itd. Pitanje Vojislava Šešelja nije pitanje jedne političke budale", tvrdi Jerkov.

Ističe da je to pitanje vladavine prava u Srbiji i nezavisnosti institucija, te da je jasno da danas u Srbiji ni jednog ni drugog nema. 

"Svaki dan koji Šešelj provede u skupštinskoj klupi, a ne u zatvorskoj ćeliji dan je u kom vidimo da on ima zaštitu i podršku svog nekadašnjeg učenika Aleksandra Vučića", ističe Jerkov.

na upit da li u Srbiji jačaju snage poput onih koje su uz Šešelj, istilče da je to vidljivo na ovom primjeru.

"Baš kao što je devedesetih bio omiljeni korisni opozicionar Miloševiću, sada tu istu ulogu igra za Vučića. Sve što radi, radi po nalogu i uz njegov blagoslov. Šešelj je tu da po potrebi napadne neke od saradnika Vučića, nekoga ko ga ugrožava u stranci, ali nikada Vučića lično. Tu je da, kao opoziciona stranka, napada opoziciju, ali ne i vlast, da pljuje po Đinđiću zešće nego što se to usuđuju Vučić i SNS", kaže Jerkov.

Srbiju pod vodstvom Vučića, kaže, vidi kao Erdoganovu Tursku, Orbanovu Mađarsku ili Makedoniju dok ju je vodio Gruevski. 

"Nemamo demokratiju, nemamo slobode, ni medijske ni građanske, nemamo nezavisne institucije, nemamo vladavinu prava, nemamo pravo na dostojanstven život. Umjesto toga, imamo otimačinu i enormno bogaćenje nekolicine ljudi bliskih vrhu SNS", navodi Jerkov.
 

Dodikove opasne izjave



Upitana kako gleda na aktuelne odnose Srbije i BiH te ulogu Milorada Dodika ističe da su oni isključivo u službi dnevnopolitičkih marketinških potreba onih koji su na vlasti. 

"Niti ima dobre namjere, niti iskrenosti, niti kontinuiteta, iz perspektive Srbije. Kada iz bilo kog razloga treba napraviti neku krizu, uvijek se pojavi neki Vulin ili neko sličan da tu krizu izazove, onda se pojavi Vučić da krizu koju je sam izazvao riješi i prikaže nam se u ulozi spasioca i jedinog faktora stabilnosti u regionu. Mislim da su mnoge Dodikove vrlo opasne izjave prošle bez ikakve reakcije u Srbiji, a sve zbog Vučićevog stalnog balansiranja između novog odijela evropske Srbije i starog radikalskog šinjela. Da li zbog političkih kalkulacija, ili uvjerenja, teško je reći šta je opasnije", zaključila je Jerkov.