Ruski opozicionar Aleksej Navalni osuđen na devet godina zatvora zbog pronevjere i prevare

asdf

Ruski opozicionar i veliki kritičar režima Vladimira Putina Aleksej Navalni osuđen je pravomoćno na devet godina zatvora u slučaju u kojem je proglašen krivim za prevaru i pronevjeru.

Prema pisanju ruskih medija, sud u Moskvi je nakon višesatnog suđenja donio odluku kojom se Aleksej Navalni osuđuje na zatvor tzv. strogog režima, koji će uz obavezni pritvor uključivati i obavezni rad.

"Sud je donio konačnu odluku kojom se Alekseju Navalnom određuje devet godina zatvora strogog režima i novčana kazna od 1,2 miliona rubalja", stoji u presudi koju je objavila sutkinja Margarita Kotova.

Kako je saopćeno iz Moskve, sud je analizirajući dokaze došao do zaključka da su materijali koje je iznijelo tužilaštvo u slučaju "Navalni" konzistentni te da ih odbrana iznošenjem svojih dokaza ne pobija.

"Sud zaključuje da su iskazi svjedoka optužbe i žrtava konzistentni i u skladu sa spisima predmeta. Zauzvrat, iskaze svjedoka odbrane sud je kritički ocijenio, a Navalnijevo poricanje krivice je, prema sudu, način odbrane od optužbi. S tim u vezi, sud se ne može složiti sa stavom Alekseja Navalnog i njegove odbrane", stoji u zaključku presude.

Opozicioni lider već služi kaznu od dvije i po godine u zarobljeničkom logoru istočno od Moskve zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi s optužbama za koje kaže da su izmišljene kako bi se osujetili njegovi pokušaji da se kandiduje protiv predsjednika Vladimira Putina.

Zatvor u kojem služi kaznu udaljen je 100 kilometara od Moskve i nalazi se u mjestu Pokrov u Vladimirskoj oblasti.