Almedina dobila novi dom, u školu više neće ići iz kontejnera

U školu je znala i plačući krenuti zato što joj je bilo hladno dok se vani umiva ili kupa, rekla majka Alisa

- Hvala svim dobrim ljudima koji su učestvovali i omogućili Romima Podhranjena da sada žive malo normalnijim životom. Bilo je teško, pogotovo meni, koja školujem dvoje djece, jer živjeli smo i bez vode i bez struje. Almedina je u školu znala i plačući krenuti zato što joj je bilo hladno dok se vani umiva ili kupa. Sada je to prošlo i sretni smo – kazala nam je.

Porodicama koje su se uselile u nove domove obećana je i pomoć u nabavci peći i ogrjeva, upošljavanju odraslih i školovanju djece.

U domu Behare Seferović živjet će 12 njene djece i unuka, pa je njena porodica najbolji primjer da će pomoć romskoj zajednici biti potrebna i u drugim segmentima života.

- Živimo od dječijeg doplatka. Muž mi ne vidi. Jedno dijete dala sam u školu. Idem, prosim po ulici, jer imam 145 maraka mjesečno i teška je situacija. Ne živi niko od have i lišća. Po kontejnerima idem, djeci skupljam garderobu i hranu, djeca mi idu na smeće pa traže sebi kakvu pomoć – priča Behara.

Jednokratna pomoć

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da još četiri porodice žive u objektu nekadašnje škole. Cilj je riješiti i njihovo stambeno pitanje, a uručena su im jednokratna novčana pomoć i određene količine hrane. 

Socijalno uključivanje

Radost zbog završetka ovakvog projekta izrazio je i monitor za pitanja Roma pri Misiji OSCE-a u BiH Dervo Sejdić. 

- Međutim, ovo je pola puta kada je u pitanju romska zajednica u Goraždu i nadamo se da ćemo svi sa svojim naporima učiniti da se u narednoj, eventualno u 2021. godini, i četiri preostale porodice usele u slične objekte. Sada treba povesti računa i o njihovom socijalnom uključivanju u smislu da Grad Goražde pomogne prilikom zapošljavanja – kazao je Sejdić.

Image