Bivši direktor ZZO USK Almin Handanagić (SDA) zapošljavao i isplaćivao mimo zakona?

U revizorskom izvještaju Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) za 2017. godinu se navodi da je prekšen Zakon o javnim nabavkama, da su zapošljavanja vršena nezakonito i bez konkursa, a na volju donedavnog direktora Almina Handanagića (SDA). Ove i ostale podatke saznali su i članovi privremenog Upravnog odbora ZZO USK, javlja FTV.

Aneksom na osnovni ugovor koji je još 2014. godine potpisala tadašnja direktorica ZZO USK, medicinsko pomagalo za dijabetičare “izulinski PEN” po komadu je koštao 72 KM. Ovaj aneks godinama je primjenjivan bez obzira na cijene na tržištu, iako u Zavod stiže obavijest da je cijena višestruko niža, tačnije 1,98 KM.

U izvještaju federalni revizori bivšem direktoru Handanagiću pripisuju i nezakonitost prilikom zapošljavanja i to kroz pravilnik o radu u kojem je ostavljeno prostora za mogućnost zaposlenja na osnovu odluke direktora:

“Pravilnikom o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona ostavljena je mogućnost prijema zaposlenika u radni odnos na osnovu odluke direktora, odnosno istim nije definisano da prilikom zapošljavanja postoji obaveza raspisivanja javnog konkursa. Na ovaj način se ne osigurava transparentnost kod zapošljavanja u Zavod za čiji rad se osiguravaju sredstva iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, a ista predstavljaju javni prihod (tačka 6.1.2.3 izvještaja).”

Isplata plaća mimo pravilinika o plaćama je također nešto što se zamjera Handanagiću. Naime, isplaćene su plaće za četiri zaposlenika bez saglasnosti Sindikata ZZO USK, a nije ni poštovan Zakon o radu, objavila je FTV.

Iz Upravnog odbora ZZO USK kažu da će sve nepravilnosti biti upućene na Skupštinu i Vladu USK, ali i dalje.

“Na nepravilnosti koje mi utvrdimo u narednom periodu treba reagirati, kako bi nadležni organi poduzeli odgovarajuće radnje” kazali su iz Upravnog odbora ZZO USK, a nadležni su policija i KT USK.