Almir Sarajlić za ratne zločine kod Viteza osuđen na 20 godina zatvora

.
Sud Bosne i Hercegovine je danas, 19. septembra, donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu "Ibrahim Purić i drugi" koji se odnosi na počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

Optuženi Almir Sarajlić je proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Optuženi Sarajlić je proglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade Armije RBiH, 22.12.1993. godine prilikom napada na linije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, općina Vitez, u kojem je strijeljano najmanje dvanaest (12) vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, tako što je navedenog dana u jutarnjim satima, na području zaseoka Šafradini, u blizini Sivrinog Sela, lišio života najmanje dvanaest (12) vojnika HVO-a, a koji su se, kako je navedeno u obrazloženju Suda BiH, prethodno predali i bili razoružani, među kojima je bilo i ranjenih vojnika, a jedan od njih neutvrđenog identiteta je bio potpuno onesposobljen za samostalno kretanje.

Optuženi Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Sadik Omanović, Šaćir Omanović i Kasim Kavazović su oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Ibrahim Purić i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U zvaničnom obrazloženju Suda BiH, sedmerica optuženih su oslobođeni od optužbe da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Ibrahim Purić u svojstvu komandanta 325. brdske brigade Armije RBiH i komandanta taktičke grupe "Sjever" 3. korpusa Armije RBiH, Ibrahim Tarahija u svojstvu komandanta 3. bataljona 325. brdske brigade Armije RBiH, Nijaz Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 325. brdske brigade Armije RBiH, Rušit Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta 325. brdske brigade Armije RBiH za moral, informativno-propagandnu djelatnost i vjerska pitanja, kao i predsjednik Komisije za razmjenu 325. brdske brigade Armije RBiH te Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade Armije RBiH, 22.12.1993. godine prilikom napada na vojnike Hrvatskog vijeća obrane i civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu vijeću Apelacionog odjeljenja Suda u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.