Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Mekki i Medini

Home

Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Mekki i Medini

Praktično cijeli mjesec je izmijenjen način života i rada u Mekki i Medini - pojašnjava direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu.

U Mekki i Medini je poseban duhovni smiraj tokom Ramazana, iako i tada ima veliki broj vjernika koji su doputovali da obave umru, kaže direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u BiH doc.dr. Muhamed Alu Šejh u razgovoru za Fenu o posebnosti mjeseca posta u najsvetijim islamskim mjestima.


Duhovna atmosfera

- To je poseban mjesec za sve muslimane svijeta. U Saudijskoj Arabiji se obavljaju velike pripreme za Ramazan, škole prestaju s radom. Društveni život se mijenja, ljudi se međusobno više posjećuju, organiziraju se zajednički iftari, jelovnik je tokom Ramazana bogatiji, raznovrsniji - kaže Alu Šejh.

 Muhamed Alu Šejh  - Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Mekki i Medini


Naglašava da se manifestiraju posebna empatija i milosrđe prema drugima, naročito prema siromašnim. Daje se sadaka, pomažu se stanovnici koji su slabijeg materijalnog stanja.

- Posebno su značajne duhovne pripreme za ramazanski post, dnevne namaze, teravih namaz i noćni namazi. Dakle taj vjerski, duhovni sadržaj kod stanovnika Saudijske Arabije tokom Ramazana je bogatiji, veći, i to je veliki vjerski preporod kod većine stanovnika - naglašava sagovornik.

Na pitanje da li živjeti u Mekki i Medini, na iskonskom području islama, znači biti počastvovan, imati privilegiju, odgovara kako ta posebna duhovna atmosfera stvara i posebno lijep osjećaj zbog čega je lijepo živjeti u tim gradovima.

Jer u Mekku i Medinu se dolazi zbog suštine islama, muslimanskog praiskona i bitisanja.

Iako u Meki i Medini, i u vrijeme kad nije hadž, ima veliki broj vjernika koji obavljaju umru, dolazak višemilionskog broja hadžija u svetim islamskim mjestima zahtijeva bitne izmjene u režimu života i rada, radnom vremenu stanovnika Meke i Medine.


Ponos i zadovoljstvo

- Meka ima oko 1,3 miliona stanovnika, Medina oko jedan milion stanovnika. Tri sedmice prije početka hadža mijenja se režim života, radnog vremena. Sve škole se zatvaraju, i neke druge institucije prestaju s radom, kako bi se ustupio što veći prostor za hodočasnike. Praktično cijeli mjesec je izmijenjen način života i rada u Mekki i Medini - pojašnjava direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu.

Posebno je ta promjena izražena u Mekki, koja je zbog kotlinske konfiguracije terena, slično Sarajevu, gusto naseljena.

1821900.jpg - Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Mekki i Medini

- Kod stanovnika je praksa da se pripremaju da što više pomognu hadžijama, na dobrovoljnoj osnovi da npr. invalidnim osobama koje su u kolicima pomognu, neki donose i dijele besplatno zemzem vodu, vrše usluge prijevoza, ustupaju mjesta za boravak hadžija. Dakle svi se mobiliziraju tokom hadža, to je tradicionalno praksa da se svi stavljaju na uslugu hadžijama - kaže sagovornik.

Na kraju ramazanskog razgovora direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu doc.dr. Muhamed Alu Šejh kaže kako svi narodi BiH, svi građani bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost imaju uvijek prijatelja u Saudijskoj Arabiji, u njenom narodu, vladi Saudijske Arabije na čelu s kraljem Salmanom te da Saudijci osjećaju ponos i zadovoljstvo zbog čvrstih veza i dobrih odnosa sa BiH.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Objavito: Sat, 05/27/2017 - 11:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top