Aluminij čeka ključne odluke Vlade FBiH, struju plaća milion KM dnevno

Borimo se čekajući ključne odluke Vlade, kažu nam iz Aluminija d.d. na pitanje kakvo je trenutno stanje u mostarskoj fabrici koja zapošljava 900 radnika. Nakon povremenih isključenja struje u petak ponovo je pokrenut pogon Anode koji je bio na nekoliko sati ugašen.

U petak u kojem su radnici osjetili olakšenje i dobili plaće za posljednji mjesec, te mogućnost da ovjere svoje zdravstvene knjižice, Aluminij je preživio nekoliko posebno kritičnih sati u kojima ih je Nezavisni operator sistema (NOS) skidao s mreže svakog sata nekoliko minuta. Da bi smanjila potrošnju eletrične energije, uprava je privremeno ugasila pogon Anoda. 

"Nema promjena, struju i dalje nabavljamo dan za dan, ali smo od petka u ponoć stabilizirali proizvodnju, odnosno pokrenuli Anode koje su bile ugašene nekoliko sati. Borimo se čekajući ključne poteze Vlade Federacije BiH", kazao je Darko Juka, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija. 

U kakvoj je poziciji mostarska kompanija ilustrira činjenica da Aluminij za dnevne potrebe električne energije mora platiti oko milion KM, a da je prije mjesec dana zbog povoljnijih uslova na berzi taj iznos bio oko pola miliona KM. 

Darko Juka kaže i kako je trenutna situacija nenormalna za aluminijsku industriju, te da kompanija preživljava zbog kreativnosti uprave i svakodnevnih imporovizacija. 

"Sve to u nadi da će doći do konkretnoga poteza Vlade FBiH, a više smo već puta naglašavali što su ti konkretni potezi. Prije svega proglasiti Aluminij strateškim preduzećem, osigurati mu operativno prihvatljive cijene električne energije, u skladu s preuzetim obvezama iz sporazuma iz 2013. godine, te osigurati dugoročni ugovor za nabavku električne energije. Kada bi se to postiglo, otvorila bi se vrata za stabilnije poslovanje, za traženje strateškog partnera i za dobivanje bankarskih garancija koja su preduslov bilo kakvog investiranja i strateškoga planiranja, preduslov spasa", kazao je Juka.