Aluminij u očekivanju odgovora

Aluminijski kombinat danas sablasno prazan. Pokoji radnik na osiguranju objekta, ostali preuzimaju svoje stvari. U očekivanju su odgovora šta i kako dalje.

Nakon protesta, pred zgradom HDZ-a, razgovora Uprave, sindikata, malih dioničara, predstavnika HDZ-a, stigao je odgovor da stečaja neće biti. Jelka Miiličević, ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine, pojasnila, jer je gotova sva imovina Aluminija pod hipotekom. Za razliku od Dragana Čovića, Miličević je odlučila progovoriti. Kaže da joj je savjest čista i da ima mandat da govori u ime Federalne vlade, a Vladi su u ovom trenutku najvažniji ljudi, prenosi N1.

No, za sve navedeno neophodna je dokapitalizacija, pokretanje proizvodnje, strateški partner, neko ko će razmujeti da Vlada ne može uticati na cijenu električne energije i ko će postaviti novi model poslovanja, slažu se u Federalnoj vladi.

A šta je od kombinata zapravo sačuvano, Uprava još uvijek nije dostavila izvještaj o proceduri gašenja koji bi mogao ponuditi barem ugrubo, sliku šteta koje su nestale gašenjem, ali i status radnika.

Neki pogoni se mogu pokrenuti u relativno kratkom vremenu priznaju i u Upravi.

Ko će odgovarati za propast hercegovačkog giganta, federalna ministrica dodaje svi imaju svoj dio odgovornosti, za onu kaznenu poziva da se procesiraju.

Ozbiljnih ponuda za privatizaciju Aluminija do sada nije bilo. Ipak, razgovori će se nastaviti i sa Glencoreom i sa arapskim investitorima u koje će biti uključeni i predstavnici sindikata.