Ambasada Rusije žestoko reagovala na saopćenje PIC-a: Sadrži iskrivljavanje slova Daytonskog sporazuma

.
Politička kriza u BiH uzrokovana subjektivnim odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanjem partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika

 

Ruska ambasada u BiH je putem svoje Facebook stranice podijelila reakciju na današnje saopćenje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u kojoj su prije svega istakli kako Rusija nije učestvovala u radu sjednice političkih direktora PIC-a zato što ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH.

- Željeli bismo skrenuti pažnju da i sam Ured Visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra o.g., koji je odobrio PIC, direktno se navodi da „PIC predlaže kandidata za poziciju Visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo Daytonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, odobrava navedenu kandidaturu“, navode iz ambasade Rusije.

Oni ističu da je politička kriza u BiH uzrokovana subjektivnim odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanjem partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

 Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Daytonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Daytonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta.

Iz ruske ambasade navode kako polaze od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bh. strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa.

- To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Daytona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u.

Na kraju su zaključili kako se Rusija kao jedan od svjedoka Daytona zalaže za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH.

- Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH, piše u saopćenju.