Ambasada SAD: Slavljenje Ravnogorskog četničkog pokreta i Draže Mihailovića podriva stabilnost BiH

Otkrivanje spomenika zločincu iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću u subotu u Bileći ne doprinosi izgradnji mira u BiH.

Navedeno je ovo, između ostalog, u odgovoru na upit „Avaza“ o tome da prokomentiraju veličanje ratnih zločinaca u našoj zemlji iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

- Politika nacionalizma ne može donijeti sigurnost i prosperitet Bosni i Hercegovini. Slavljenje nacionalističke organizacije i pojedinca, kao što su Ravnogorski četnički pokret i njegov lider Draža Mihailović, potkopava izgradnju povjerenja među ljudima u BiH, podriva stabilnost i ubrzava egzodus bh. građana - navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Također, iz Ambasade SAD pozvali su građane da biraju zajednički put u budućnost.

- Kao što smo i ranije stalno naglašavali, pomirenje i suživot su ključni za izgradnju stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja štiti prava svih svojih građana. Pozivamo građane BiH da biraju zajednički put naprijed ka budućnosti, a ne da se stvaraju daljnje podjele revizioniranjem prošlosti - poručili su iz Američke ambasade BiH.

Izvor: