fbpx Ambasador Moore za NAP: Učenici iz Jajca su moji heroji

Ambasador Moore za NAP: Učenici iz Jajca su moji heroji

Home

Ambasador Moore za NAP: Učenici iz Jajca su moji heroji


Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore odbacio je optužbe HDZ-ove ministrice obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katice Čerkez da međunarodna zajednica u BiH djecu iz Srednje strukovne škole u Jajcu koristi kao vlastiti instrument.

"Nije u pitanju pritisak međunarodne zajednice, nego pružanje podrške sjajnoj inicijativi učenika u Jajcu" ,rekao je za agenciju Patria ambasador Moore.  

Lokalna vlast u Srednjobosanskom kantonu pokušala je Srednju strukovnu školu u Jajcu podijeliti na dvije škole - u jednoj bi se nastava odvijala po hrvatskom u drugoj po bosanskom planu i programu. Takvoj ideji oštro su se suprotstavili sami učenici. Upozorili su da u Federaciji BiH trenutno postoje 54 škole poznate kao 'dvije škole pod jednim krovom', u kojima su učenici podijeljeni po nacionalnim osnovama, te da oni ne žele postatiti 55. škola.

Nakon mirnih protesta učenika vlasti su odustale od takve ideje, a učenicima koji su spriječili novu segregaciju u Jajcu podršku su pružili i iz OSCE-a, što je ministrica Čerkez protumačila kao snažan pritisak međunarodne zajednice.

Moore je odbacio takve optužbe.  

"Mi u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini stalno pratimo stanje u obrazovanju u cijeloj BiH i naše kolege odlično poznaju sve škole u Jajcu godinama. Kada su mene obavijestili, u junu prošle godine, o mogućem kreiranju novog slučaja “dvije škole pod jednim krovom” i inicijativi učenika u Jajcu, koji su digli svoj glas protiv podjele i koji zahtijevaju kvalitetno obrazovanje, zasnovano na inkluzivnosti i nediskriminaciji, umjesto podjele i segregacije, ja sam odlučio posjetiti Jajce odmah u julu i mi smo od tada veoma aktivni po ovom pitanju. 

"Kako sam već ranije isticao, ti učenici su moji heroji i imaju punu podršku Misije u njihovoj borbi za kvalitetno obrazovanje" ,rekao je ambasador Moore za NAP. On je dodao da podrška učenicima u Jajcu „nije u pitanju pritisak međunarodne zajednice, nego pružanje podrške sjajnoj inicijativi učenika“.

Dodao je da OSCE cijeni uloge svih, i u Jajcu, i na kantonalnoj razini, koji su spriječili podjele učenika u Jajcu.

 

(Izvor:nap.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 22/06/2017 - 10:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top