Ambasadori Vijeća sigurnosti UN-a osudili Dodikove napade i dali podršku Incku

asd
Dao je punu podršku Valentinu Incku.

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Ginter Sater (Günter Sautter), u svom obraćanju u UN-u dao je podršku Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) te osudio uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati - kazao je ambasador iz Njemačke. 

Pomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

- Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti toleriran - kazao je.

Osim njemačkog predstavnika i drugi ambasadori zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, posebno SAD, Velike Britanije i Francuske, dali su punu podršku Valentinu Incku te osudili verbalne napade Milorada Dodika.

rg

Ambasadorica Velike Britanije Sonja Farej (Sonia Farrey) pružila je bezrezervnu podršku Visokom predstavniku.

- Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika i ruski ambasador je zaista trebao pozvati članove Predsjedništva BiH, umjesto političkih lidera i upravo je posljedica toga govor Dodika kojem smo svi svjedočili. Također, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca - kazala je.

Izvor: