Amer Obradović: Federacija mora sačuvati obraz države BiH

Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka nakon dvije upućene inicijative na Federalnom nivou Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, danas je na 10. redovnoj sjednici ovog doma uputio dvije incijative.

Prva incijativa se odnosi na uspostavu programa planiranja i podrške državnim sportskim reprezentacijama između entiteta, kantona i jedinica lokalne samouprave prema Ministarstvu kulture i sporta FBiH.

“S obzirom na limitiranost podrške sa državnog nivoa, prvenstveno političku, ali i budžetsku, smatram da Federacija BiH mora preuzeti odgovornost i značajnije dati podršku našim sportistima, naročito gdje imamo potencijala. Potrebno je napraviti plan za olimpijski ciklus i preko Ministarstva kulture i sporta FBiH osigurati adekvatnu koordinaciju finansiranja između različitih nivoa vlasti, kako bi se podrška adekvatno rasporedila i planirala.
Evo ove godine naša ženska košarkaška reprezentacija nastavlja kvalifikacije za EP sa izglednim šansama za plasman i zaslužuje značajniju podršku.


Druga inicijativa se odnosi na raspisivanje javnog poziva za podršku učešću poljoprivrednih proizvođača na međunarodnim sajmovima prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ovakav program se realizira, međutim ne postoji strateško i sistemsko rješenje, te tražim da Vlada razmotri mogućnost o ovoj inicijativi kako bi se napravio iskorak važan za naše poljoprivredne proizvođače,” rekao je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u PD Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Press služba NB-a

Image