Heftičnjak: Američke sankcije za Sarajlića su poruka za Izetbegovića

heft144

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Tadić i Sarajlić: Sve afere s kojima se dovode u vezu

Američki State Department je sankcionisao dvije velike političko-pravosudne ribe iz naše zemlje. Pod sankcije najmoćnije države svijeta stavljena je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić jer štitila političke pokrovitelje od procesuiranja, za to postoje kredibilni dokazi. Na ozloglašenoj crnoj listi našao se i ''prvi do Bakira'', Asim Sarajlić. Sve je poznato u Sarajlićevoj karijeri, od afera za zapošljavanje u javnim preduzećima do kupovine vijećnika za izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. I kada je svima bilo očito da je Sarajić oličenje vrlo važne karike koruptivnog sistema, njegov šef, lider SDA, Bakir Izetbegović nikada se nije odrekao Asima, te je njegovo učešće u korupciji pravdao da je ''bio ranjavan''. Nema sumnje da je Sarajlić sumnjive poslove obavljao po nalogu Izetbegovića a da to Amerikanci znaju – znaju. Ove sankcije i jesu više poruka za Izetbegovića. Puno više nego što će to osjetiti Sarajlić. Agresija Rusije na Ukrajinu otvara nove karte u političkim odnosima i nema sumnje da je to šansa za Bosnu i Hercegovinu. Zapadni saveznici tek sada uviđaju koliko pogubno za ovaj prostor može biti ako se dopusti malignom ruskom uticajem putem Dodika i Čovića razore suverenu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, koja, također, ne može počivati na etničkoj korupciji čije je samo jedan kotačić Asim Sarajlić. Njegov šef je taj kojem je poslana jasna poruka da Amerika neće ići na one koji politički dijele zemlju, nego i na one koji su korupciju razvili kao sistem vrijednosti i način upravljanja.

 

Schmidt iskoristio Bonske ovlasti i poništio zakon RS-a o imovini

Ukrajina je probudila međunarodnu zajednicu. Svi vide da je Bosna i Hercegovina potencijalno novo žarište, te je angažman nužnost. Tako je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio tzv. bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Podsjećamo, sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ali Schmidt je reagovao. Ono što je još važnije, on je dobio snažnu podršku Zapada, ali, nakon posjete Srbiji, vidi se da i Aleksanar Vučić priznaje Schmidta za visokog predstavnika, što govori da su vlasti u RS-u ostale same. Doduše, Rusija je uz njih, ali to im i jest problem. Rusija je isključena iz PIK-a i nema više mogućnost da blokira odluke koje su u interesu zaštite Dejtonskog sporazuma i integriteta Bosne i Hercegovine. Vučić lagano preko svojih neslužbenih glasnogovornika, poput Nebojše Krstića, Dodika pušta niz vodu, zato što mu postaje teret kojeg ne može više da iznese. Dijeljenje novih karata na Balkanu je započelo, a nema sumnje da će svi oni što vole Putina, među kojima su Dodik, pa i Čović, otići na političku deponiju.

 

Majke Srebrenice odgovorile Željani Zovko: Svi koji negiraju genocid trebaju otići kod psihijatra

Jedna od najomraženijih osoba onima koji bezrezevno vole državu Bosnu i Hercegovinu postala je Željana Zovko, zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu. Zovko je svoju političku karijeru započela kao ambasadorica Bosne i Hercegovine, ali njeno ponašanje i podrška razaranju države više je nego očita. Podržavala je Milorada Dodika i njegovu politiku, dok joj je glavni mentor Dragan Čović. Nikada se nije ogradila od zločina tzv. Herceg-Bosne, naprotiv slavi je kao da nikada nije sudskom presudom nije proglašena udruženim zločinačkim poduhvatom. Ova neslužbena ministrica vanjskih poslova zločinačke Herceg-Bosne posljednjom izjavom je uvredila sve Bošnjake i čestite ljude jer je genocid u Srebrenici proglasila – mitom. Majke Srebrenice su reagovale pa su objavile na Twitter nalogu: ''Šta znači mit?! Genocid je historijska činjenica koju je spoznao cijeli civilizirani svijet. Svi koji negiraju genocid trebaju otići kod psihijatra, ili su i sami učesnici genocida! Bez obzira na sve, žao mi je zbog njezinih izjava, ona mlada, ima i ona majku… Vrijeđati majke, slati poruku… Ne može se izbrisati gumicom genocid. Dok smo živi mi ćemo to pamtiti. Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, nećemo dozvoliti da nam se ponovi''.

 

Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH želi da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića

U Srbiji uzbuna. Nako što je Usame Zukorlić, sin muftije Muamera Zukorlića, medijima otkrio nalaze jedne međunarodne laboratorije o mogućnosti da je njegov otac otrovan, svi su se digli na noge. Usame je potvrdio kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića, jer je bio i državljanin naše zemlje. Porodica je tražila da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnijela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru. Donijeta je i odluka o hitnoj ekshumaciji. Zukorlićev sin tvrdi da je porodica željela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo. ''Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne laboratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo 5 mjeseci'', rekao je Usame. Ukoliko se potvrde navodi i sumnje porodice, otvorit će se brojna pitanja, od onih krivičnih do političkih...

 

Otac Džanana Muse: Stanje je bilo više nego ozbiljno, ali uskoro ponovo punimo dvorane

Naš Bišćanin Džanan Musa doživio je tešku povredu tokom meča Breogana i Manrese. Nezgodan udarac protivničkog igrača uzrokovao je Džananu rupturu dušnika, što mu je gotovo onemogućilo disanje i hitno je morao na operaciju.

Ipak, oporavak teče puno bolje od očekivanog i naš sjajni košarkaš već razmišlja o napuštanju bolnice. "Bilo je bezbroj poziva i poruka. Zaista se izvinjavam jer nismo bili u prilici svima odgovoriti. Uglavnom, stigli smo kod njega u bolnicu i zatekli iznenađujuće pozitivno stanje. Džanan normalno komunicira i već razmišlja da što prije napusti bolnicu", napisao je otac bh. košarkaša, a potom je nastavio: "Ovo je još jedna nedvojbena potvrda Allahove milosti jer je u početnom periodu stanje bilo i više nego ozbiljno ugrožavajući životne funkcije i tražilo je hitnu hiruršku intervenciju. Još jednom hvala Allahu i dobrim ljudima na podršci. Oporavak teče i mnogo bolje od očekivanog. Uskoro ponovo punimo dvorane ako Bog da." Inače, Musa je u pobjedi protiv Manrese (98:94) bio i najefikasniji pojedinac susreta. Postigao je 18 poena i dodao devet skokova uz tri asistencije. Proveo je na parketu nešto malo manje od pola sata. Džananu želimo brz oporavak i dobro zdravlje!