Američki analitičar i profesor Danijel Server: Dodikove ideje nisu prihvatljive za SAD i EU

server
Svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske će dovesti do nasilja i Dodik to zna, kaže profesor na Univerzitetu „Johns Hopkins“

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je izjavio da će Srbi i Hrvati „kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše“ i da, ukoliko ne bude prihvaćena, „jedino je rješenje razdruživanje“.

Reagirajući na ove izjave, američki analitičar i profesor na Univerzitetu „Johns Hopkins“ Danijel Server (Daniel Serwer) u razgovoru za „Avaz“ poručio je da raspad BiH nije prihvatljiv ni za zvanični Vašington, ali ni za Brisel.

Upotreba sile

- Dodik je svjestan da se „razdruživanje“ BiH ne može dogoditi bez upotrebe sile. Stoga ne stoji njegova tvrdnja da to ne bi značilo novi rat. Svaki pokušaj odvajanja RS od države BiH će dovesti do nasilja i Dodik to zna - naglasio je Server. 

Dodao je da, iz američke perspektive, „Srbi u BiH ostvaruju svoje pravo na samoopredjeljenje na izborima“.

- Jedini referendum koji bi imao težinu s aspekta međunarodne zajednice je onaj koji bi se održao u cijeloj zemlji. Sjetimo se, RS je održala referendum 1992. godine. Kako je to prošlo - upitao je Server.

Prema njegovim riječima, Hrvatska, nažalost, ponavlja Dodikove loše prijedloge.

- Ali Hrvatska ne očekuje i ne želi neovisnost Hrvata u BiH. Hrvati žele treći entitet, koji nisu dobili ni u Dejtonu, a neće ga dobiti ni sada. Dodik je, također, kazao da je BiH pogrešna zemlja, tačnije pogrešno zamišljena. Nažalost, ovdje se s njim moram složiti. BiH nije funkcionalna koliko bi trebala biti - poručio je Server.

Ovom prilikom kazao je da je Dejtonski mirovni sporazum bio zamišljen da okonča rat, ali ne i da uvede BiH u Evropsku uniju.

- BiH su potrebne reforme, međutim, one ne trebaju ići u smjeru koji želi Dodik. Upravo suprotno! Smiješno je da 25 godina nakon rata entiteti guše državu, a da su zaraćene strane danas postale nacionalističke političke stranke. BiH mora ojačati vladu u Sarajevu i općinama. Entiteti su poslužili svojoj svrsi i sada postoje uglavnom da bi zadržali ljude poput Dodika na vlasti i učinili ih bogatima. RS je tu da lojalno služi interesima Moskve - kategoričan je Server.

Rat i razaranje

Komentirajući Dodikovu izjavu da je RS u dobrim odnosima sa Srbijom, jer se radi o jednom narodu, Server je istakao da je i Austrija u dobrim odnosima s Njemačkom, ali i da je napor da se ujedine doveo do rata i razaranja.

Teške posljedice

- Posljedice hrvatske i srpske secesije od BiH uključuju rat, radikalizaciju (ne samo muslimana već i Srba i Hrvata), etničko čišćenje i stvaranje islamske republike ili, bolje rečeno, „zelene bašte“. Da li Hrvatska ili Srbija žele kao svog susjeda muslimansku državu bez izlaza na more, radikaliziranu i etnički očišćenu? Dodikov prijedlog okončao bi izglede Srbije za članstvo u EU i ukaljao vjerodostojnost Hrvatske u EU, sa strašnim ekonomskim posljedicama - naglasio je Server.