Američki ministar odbrane promijenio plan kako bi umirio Evropljane: Nosač zrakopolova ostaje u Sredozemnom moru

dsa
Inače, SAD i Rusija su se dogovorile da će 10. januara organizirati pregovore o Ukrajini i evropskoj sigurnosti, dva dana prije sastanka Rusije i NATO-a

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) promijenio je plan i nosač zrakopolova ostavio u Sredozemnom moru kako bi "umirio" Evropljane usred napetosti s Rusijom, objavio je Pentagon.

- Ministar obrane je naredio desantnoj grupi "USS Harry S. Truman" da ostane u operativnoj zoni europskog zapovjedništva (Eucom), umjesto da se uputi u operativnu zonu glavnog zapovjedništva (Centcom), kao što je bilo planirano - rekla je za "AFP" čelnica Pentagona koja je htjela ostati anonimna.

Čelnica američkog ministarstva odbrane istaknula je da ova promjena rute "svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Evropi.

USS Harry Truman i njegova desantna skupina uplovili su 14. decembra u Sredozemno more, s namjerom da kroz Sueski kanal dođu u Perzijski zaljev. Inače, SAD i Rusija su se dogovorile da će 10. januara organizirati pregovore o Ukrajini i evropskoj sigurnosti, dva dana prije sastanka Rusije i NATO-a.