Američki Senat potvrdio Bajdenovu kandidatkinju za ambasadoricu u Ukrajini

321
Brzo potvrđivanje naglasilo je želju obije strane da pošalju ambasadora koji će podržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se suočava s ruskom invazijom

Američki Senat jednoglasno je odobrio diplomatkinju Bridžet Brink (Bridget) za ambasadoricu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine.

Brzo potvrđivanje naglasilo je želju obije strane da pošalju ambasadora koji će podržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se suočava s ruskom invazijom. Potvrda Senata stigla je istog dana kada je američka ambasada u Kijevu ponovno otvorena nakon tromjesečnog zatvaranja zbog ruske invazije.

Također, očekuje se da će Senat kasnije ove sedmice odobriti skoro 40 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Kijevu, finansiranje koje je već prošlo u Zastupničkom domu.

Bridžet Brink je rodom iz Mičigena, govori ruski jezik i trenutno je američka ambasadorica u Slovačkoj. Diplomatijom se bavi već 25 godina, radila je u Uzbekistanu i Gruziji, kao i na nekoliko visokih pozicija u State Departmentu i Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

U Kijevu nije bilo američkog ambasadora od maja 2019., kada je Tramp iznenada opozvao tadašnju američku ambasadoricu u Ukrajini Marie Yovanovitch.