Američki senator Wicker povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici: Izražavamo solidarnost

.
Senator Roger Wicker, dopredsjedavajući američke Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi (Helsinška komisija), poručio je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da je obaveza iskazivati poštovanje žrtvama, promovirati pravdu i biti posvećen izgradnji boljeg svijeta.

 

"Na današnji dan 1995. godine okupirana je sigurna zona UN i više od 8.000 odraslih muškaraca i dječaka ubijeno je samo zbog njihove etničke pripadnosti. U Bosnu i Hercegovinu sam putovao sa bivšim američkim predsjednikom, Billom Clintonom, za dvadesetu godišnjicu ove tragedije. Sada, pet godina kasnije, ponovo se pridružujem svim Amerikancima dok se sjećamo žrtava i izražavamo solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine", kazao je senator Wicker.

Senator Wicker je naveo da je američki narod posvećen miru, ljudskim pravima, demokratiji, prosperitetu i pravdi - i da su zajedno sa onima koji promoviraju ove vrijednosti širom jugoistočne Evrope.

 

"Ohrabreni smo napretkom koji je postignut u posljednjih nekoliko godina, ali još mnogo toga treba uraditi. Bosna i Hercegovina još uvijek nije ostvarila svoj puni potencijal. Još uvijek ima onih koji poriču da se dogodila ova strašna tragedija. Snažno odbijamo ovakav opasan stav. Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje žrtvama, promoviramo pravdu i budemo posvećeni izgradnji boljeg svijeta. Na ovu godišnjicu, zajedno smo u stremljenju ka napretku," istakao je dopredsjedavajući američke Komisije za sigurnost i suradnju u Evropi (Helsinška komisija), senator Roger Wicker.