Američki tinejdžer izumio sapun protiv raka kože

.
Hemanova inspiracija proizašla je iz svjedočanstava pojedinaca koji su se mučili radeći pod užarenim suncem, tokom njegova četverogodišnjeg boravka u Etiopiji

U revolucionarnom postignuću, američki tinejdžer naučnik, Heman Bekele (14), osvojio je glavnu nagradu u natjecanju Young Scientist's Challenge za svoj inovativni sapun, dizajniran za borbu protiv raka kože aktiviranjem tjelesnog imunološkog sistema.

Riječ je o godišnjem natjecanju, koje organizira multinacionalna kompanija 3M, i koje ima za cilj poticanje kreativnosti među mladim umovima.

Hemanova inspiracija proizašla je iz svjedočanstava pojedinaca koji su se mučili radeći pod užarenim suncem, tokom njegova četverogodišnjeg boravka u Etiopiji. Ako se dokaže da je siguran i učinkovit, njegov sapun bi mogao promijeniti situaciju onim ljudima koji si ne mogu priuštiti skupe tretmane za rak kože, a koji mogu doseći i do 40.000 američkih dolara.

Od kućnog do pobjedničkog projekta

Njegov projekt je u početku razvijen kod kuće, no Heman je tražio pomoć od Sveučilišta Virginia i Sveučilišta Georgetown, uz mentorstvo Deborah Isabelle, proizvodne inženjerke 3M-a, nakon što je postao finalist u spomenutom natjecanju.

Ključna komponenta sapuna je imidazokinolin, spoj koji se već koristi u liječenju različitih stanja kože, uključujući karcinom bazalnih stanica. Hemanov sapun, međutim, sadrži nanočestice na bazi lipida kako bi se osiguralo da sredstva za borbu protiv raka ostanu na koži nakon ispiranja.

Malo je ljepljiviji od normalnog sapuna, jer ima nanočestice na bazi lipida, a cijela poanta toga je da će čak i nakon što isperete sapune, ljekoviti dijelovi ostaju na vašoj koži, pojašnjava 14-godišnji genijalac.

Nanočestice lipida, odobrene od strane FDA za isporuku lijekova od 2018. godine, tvore nevidljivi sloj na površini kože, pomažući prodiranje aktivnih spojeva. Dok je učinkovitost lipidnih nanočestica u živim tkivima i dalje neizvjesna, Hemanov izum mogao bi potaknuti daljnja istraživanja u tom smjeru.

Čeka se odobrenje za testiranje na ljudima

Oslanjajući se na digitalno molekularno testiranje, Heman je istaknuo obećavajuću učinkovitost sapuna u računalnim modelima, ali sad čeka certifikaciju FDA za ispitivanja na ljudima. Nastoji osigurati odobrenje u sljedećih pet godina i predviđa transformaciju svog strastvenog projekta u neprofitnu organizaciju do 2028. godine. Njegov je cilj pružiti dostupno i pravedno liječenje raka kože, odražavajući njegovu predanost pronalaženju održivih rješenja za globalne izazove.

Nadam se da ću do 2028. godine ovaj strastveni projekt pretvoriti u neprofitnu organizaciju, u kojoj mogu pružiti pravedno i dostupno liječenje raka kože što je moguće većem broju ljudi. Strastven sam u pronalaženju održivih rješenja za globalne probleme i nadam se da ću inspirirati druge da učini isto, poručio je taj briljantan dječak, piše NPR.

 

 

Foto: X: AimeeCho