AMERIKA BIRA Biden prestigao Trumpa u Kentuckyju, Trump se javio na Twitteru

Biden
SJEDINJENE Američke Države danas biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, doznat ćemo tijekom noći ako jedan od njih dvojice pobijedi u ključnim saveznim državama.

Prema anketama, Biden vodi u šest tih odlučujućih država - Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Amerikanci dočekuju izbore podijeljeni i nezadovoljni kakvi nisu bili još od doba Vijetnamskog rata 1970-ih. Glasalo ih je već gotovo 100 milijuna. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016., kada je glasalo 138 milijuna ljudi.

I Biden i Trump uvjereni su u isto - svoju pobjedu.

"Osjećam da nas očekuje velika pobjeda", najavio je Biden, dok je Trump rekao: "Ostvarit ćemo još jednu lijepu pobjedu."

00:36 Biden prestigao Trumpa u Kentuckyju

Biden je prestigao Trumpa u Kentuckyju. Sada Biden ima 53 posto, a Trump 47 posto.

00:25 Trump pobjeđuje i u Kentuckyju

Trump ima 65 posto, Biden je 32. Kentucky nosi osam elektorskih glasova. Obrađeno je dva posto glasova.

00:23 Trump se javio na Twitteru

Trump se oglasio na Twitteru.

00:18 Prvi rezultati po državama - Trump vodi u Indiani

Prvi su stigli rani, neslužbeni rezultati za Indianu. Trump ima 68.3, a Biden 29.7. To je 11 elektorskih glasova. Obrađeno je jedan posto glasova.

00:04 Još rezultata CNN-ovih anketa

53% birača koji su izašli na izbore su žene. 65% su bijelci, 13% je latinosa, a 12% afroamerikanci. 45% su birači s fakultetskom diplomom.

00:00 Zatvorena prva birališta

Zatvorena su prva birališta u Kentuckyju i Indiani. Očekuju se prvi rezultati.

23:51 Još rezultata izlaznih anketa

66% birača smatra da su klimatske promjene ozbiljan problem.

23:38 Trump prati rezultate izbora u Bijeloj kući

Donald Trump pratit će rezultate izbora u Istočnom krilu Bijele kuće, s nekoliko bliskih suradnika i savjetnika te članovima obitelji.

"Uzbuđen je", kazali su njegovi suradnici.

23:33 Još rezultata izlaznih anketa

41% birača kaže da im je financijska situacija bolja sada nego prije četiri godine. 38% kaže da je ista, dok 20% kaže da je lošija nego prije četiri godine.

23:20 CNN nastavlja objavljivati svoje izlazne ankete

13 posto birača izjavilo je da ove godine prvi puta glasa.

81% Trumpovih birača kazalo je da će glasati za njega, dok je 14% kazalo da će glasati protiv Bidena. S druge strane, 64% Bidenovih birača kazalo je da će glasati za njega, a 31% da će glasati protiv Trumpa.

22:00 Biden i Trump objavili su posljednje poruke prije zatvaranja birališta

Trump oglasio na Twitteru, opet je pozvao ljude da glasaju za njega.

Joe Biden se obratio pred oko 100-injak okupljenih u Philadelphiji. Rekao im je kako će on, ako pobijedi, ujediniti SAD, a ne dijeliti ga na crvenu i plavu Ameriku.

"Kako glasa Philadelphija, tako će glasati Pennsylvanija", rekao je Biden.

Kada možemo očekivati prve rezultate američkih izbora?

Situacija u ponoć 

Prva birališta zatvaraju se u većini Indiane i Kentuckyja. Okrug Vigo u Indiani je dosad na svim predsjedničkim izborima od 1956. glasao za pobjednika. Međutim, Indiana je poznata po sporom prebrojavanju glasova. 

Očekuje se da će da će Kentucky iskazati podršku vođi većine republikanaca u Senatu - Mitchu McConnellu. Međutim, pitanje je hoće li se u Senat vratiti kao većinski čelnik ili će demokrati tijekom noći osvojiti kontrolu nad Senatom. 

Situacija u 01:00

Tada stvari postaju uzbudljive. Tada se većina biračkih mjesta zatvara na Floridi, jednoj od odlučujućih saveznih država. Biračka mjesta zatvaraju se i u Georgiji, Južnoj Karolini i Virginiji. 

Situacija u 01:30

Uz postupne rezultate s Floride, stižu i podaci iz Sjeverne Karoline. Važno je istaknuti kako su brojni demokrati iz Sjeverne Karoline glasali prije pa bi Biden mogao preuzeti rano vodstvo - što ne znači da će se situacija tako i odigrati. Isto stanje je i u Ohiju, saveznoj državi u kojoj bi Trumpov poraz bio katastrofalan. Međutim, ne treba očekivati brz rezultat - Ohio ima nekoliko tjedana za obradu prijevremenih glasačkih listića. 

Situacija u 02:00

Stižu novi veliki rezultati - Michigan i Texas zatvorit će neka biračka mjesta. Pennsylvania svoja birališta zatvara sat prije, ali izborni rezultati neće biti poznati odmah. Zapravo, vrlo je moguće da se izborni rezultat u Pennsylvaniji neće znati danima - dužnosnici iz Philadelphije navode kako bi prebrojavanje glasova moglo trajati jako dugo. 

Situacija u 03:00

Počet će dolaziti još rezultata iz Floride, Sjeverne Karoline, Georgije i Ohija. Osim toga, rezultati stižu i iz Colorada. Demokrati ovdje računaju na pobjedu, a stižu i rezultati iz Novog Meksika i Nebraske. Trump je u Novom Meksiku 2016. s malom razlikom svladao Hillary Clinton, a pitanje je može li ponoviti isto i s Bidenom. 

U ovom periodu počinju stizati i rezultati iz Wisconsina, a očekuje se rano vodstvo republikanaca.

Situacija u 04:00

Stižu rezultati iz Utaha, Nevade i Iowe. Trumpov eventualni poraz u Iowi bio bi, kao i potencijalni poraz u Ohiju, katastrofalan. 

Situacija u 05:00

Birališta se polako zatvaraju na zapadu - u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i Havajima. Stanje s rezultatima sada bi trebalo biti prilično jasno. 

Ipak, premijeri i predsjednici diljem svijeta suočeni su s osjetljivim pitanjem: u kojem trenutku čestitati eventualnom pobjedniku, osobito s obzirom na mogućnost osporavanja izbornih rezultata.

Postoji mogućnost da će glasovi birača otići u jednom smjeru, a izborni kolegij koji zapravo bira pobjednika u drugom. Predsjednik Donald Trump je također više puta upozorio da je glasanje poštom podložno prijevari čime je sugerirao da možda neće prihvatiti rezultate izbora i rekao da će možda Vrhovni sud odlučivati o novom predsjedniku SAD-a. 

"Želite biti brzi i jasni u slanju čestitki, osobito tako važnom savezniku", rekao je vanjskopolitički savjetnik jednog europskog lidera.

"No to je ovaj put riskantno. Ne želite pogriješiti ili reagirati prebrzo. Možda ćemo pričekati neko vrijeme nakon izbornog dana."

Vanjskopolitički savjetnici podsjetili su na američke izbore 2000. kada je mnoštvo čelnika, uključujući predsjednike Njemačke i Francuske, premijera Novog Zelanda i vladajuće stranke u Južnoj Africi, Južnoj Koreji i Japanu, čestitalo Georgeu. W. Bushu nakon što su ga američke televizijske mreže proglasile pobjednikom.