Amerika potvrdila: Rusi su upotrijebili hipersonične projektile protiv Ukrajine

saf
Lansiranja su vjerojatno trebala testirati oružje i poslati poruku Zapadu o ruskim sposobnostima

Američki dužnosnici potvrdili su za CNN da je Rusija prošle sedmice lansirala hipersonične projektile protiv Ukrajine, što je prva poznata upotreba takvih projektila u borbi. SAD je uspio pratiti lansiranja u stvarnom vremenu, rekli su izvori.

Lansiranja su vjerojatno trebala testirati oružje i poslati poruku Zapadu o ruskim sposobnostima, reklo je za CNN više izvora.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je u petak lansiralo hipersonične projektile Kinžal na vojno skladište streljiva u zapadnoj Ukrajini, uništivši strukturu u ukrajinskom selu Delijatin.

CNN dodaje da ne može neovisno provjeriti ovu tvrdnju.

Pentagonu je takvo oružje prioritet

Putujući brzinom od najmanje 5 Macha ili brže, hipersonično oružje teško je otkriti, što predstavlja izazov za sisteme odbrane od raketa. Hipersonične rakete mogu putovati daleko nižom putanjom od balističkih projektila visokog luka te također mogu izbjeći sisteme odbrane od raketa.

Pentagon je razvoj hipersoničnog oružja učinio jednim od svojih glavnih prioriteta, posebno s obzirom da Kina i Rusija rade na razvoju vlastitih verzija, piše CNN.

Podsjetimo, ruska vojska je ranije objavila da je u Ukrajini prvi put upotrijebila hipersonične projektile, usred globalne utrke za nabavkom tog oružja, koje ruski predsjednik Vladimir Putin naziva nepobjedivim.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov objavio je da je "18. marta vazdušni sistem Kinžal (Bodež) svojim hipersoničnim balističkim projektilima uništio veliko podzemno skladište projektila i streljiva ukrajinskoga vojnog zrakoplovstva u mjestu Deljatin, u regiji Ivano-Frankivsk" u zapadnoj Ukrajini.

Na Twitteru je objavljena i snimka. Objavilo ju je rusko ministarstvo odbrane, a na njoj se vidi, kako navode, uništavanje ukrajinskog podzemnog bunkera.

Utrka u naoružanju

Uspješno testirani još 2018., sistemi Kinžal su u testiranjima pogodili sve mete na udaljenostima od 1000 do 2000 km, podaci su ruskoga ministarstva obrane.

No taj se domet može višestruko povećati jer se njima naoružava zrakoplovstvo, posebice zrakoplovi tipa MiG-31.

Moskva je razvila ovakvu vrstu naoružanja da bi posjedovala oružje koje je u stanju izbjeći odbrambene sisteme poput američkoga raketnog štita u Evropi.