Amerika se vraća: U šumi non-papera važan je samo jedan "Paper" koji tek dolazi

Joe Biden
Javnost u Bosni i Hercegovini ne zna šta se dešava, otkud najednom toliki non-paperi u kojima se govori o BiH. Štaviše, u kojima se traži realizacija već poraženih fašističkih stremljenja nekih regionalnih politika.

Mnogo je uglova iz kojih se mogu sagledati svi diplomatski i kvazidiplomatski pokušaji ostvarivanja rigidnih ciljeva autora inih papirčuga. Ipak, jedan je važniji od ostalih. To je onaj koji je započeo rečenicom: “Amerika se vratila”.

Sjećate se, rečenica je to iz Bidenovog pobjedničkog govora. Ono što je uslijedilo u Evropi potezi su očajnika i pomalo diletantski pokušaji lomljenja stvari “preko koljena”.

Image
Drug

Iako nije poznata po tome, Njemačka je prva, na dan inauguracije Bidena, zakoračila u unilateralnom pravcu. Naime, tada su iskazali želju da iz svojih redova imenuju novog visokog predstavnika u BiH. Kandidat je postao Christian Schmidt. I danas, mjesecima poslije, samo je kandidat, bez jasnih izgleda da će naslijediti Valentina Inzka. Jasno je – pokušali su odigrati brzo i preuzeti inicijativu na prostoru Balkana. Ali Amerika se vratila i, očito, više ne dopušta jalovoj evropskoj politici da nastavi održavati statuse quo i tinjanje prijetećih politika. Zato je imenovanje novog visokog predstavnika zaustavljeno. Desit će se onda kada to SAD bude htio.

Prema istoj matrici, počeli su raditi i iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, slanjem non-papera i lobiranjem kod evropskih zvaničnika da se “razvali” Bosna i Hercegovina, a da oni, u tom rušilačkom pohodu, za zelenim stolom, dobiju dijelove BiH za kojima odavno čeznu. Iako takvi pokušaji djeluju pomalo jadno, ipak su veoma opasni jer pokazuju spremnost aktera skandaloznih dokumenata da izazovu nove ratove dok podvaljuju mantru o “mirnom razlazu”. Osim što je jasno da tako nešto nije moguće jer državu Bosnu i Hercegovinu, i pored svih unutrašnjih podjela i besmislenih svađa, ima ko braniti, preskočili su još jednu važnu činjenicu: Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, djelo je američke politike. I zato, bilo kakvo diranje BiH, direktan je udar na SAD. A oni odgovaraju žestoko.

Pokušaji prevare i pravljenja “novih stanja na terenu”, kakvi bi dočekali direktni američki upliv, također su lišeni ozbiljnosti. Upravo američki predsjednik Joe Biden savršeno poznaje okolnosti i u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. I ništa mu se ne može podvaliti. Suprotno, Biden je, više od drugih, i javno je i glasno o tome govorio, svjestan svih grešaka napravljenih na ovom prostoru. Svjestan je i učinjenih nepravdi zbog kojih građani regije žive loše i s latentnim prijetnjama miru. Svjestan je i spreman ispravljati greške. I na tome je počeo raditi. SAD sprema diplomatsku ofanzivu koja bi konačno razriješila repove prošlosti u ovom dijelu svijeta. U kojem pravcu sve to ide vidno je i iz sastava Bidenovih prvih saradnika koje je odabrao. Njegove namjere jasno čitaju i svi oni koji još sanjaju snove ’90-ih, koje su svima normalnim, zapravo, more. A baš te snove kao genocidne, prije drugih, prepoznao je i rastumačio Biden. Zato očajnički pokušavaju preduhitriti ono što neminovno dolazi i što za autore i ljubitelje non-papera znači konačan poraz i dokidanje nade u “historijsku priliku” da završe ono što su započeli ratni zločinci.

Image
Biden

Biden neće moći zaokružiti svoju političku karijeru kao vrhunsku i historijsku ostanu li svi tragovi loših odluka njegovih prethodnika. Zato on definiše svojim i američkim moralnim imperativom da počinjene greške ispravi i dokine nagrađivanje onih koji su na zločinima i genocidu promijenili lice Bosne i Hercegovine.

Uoči američkog angažmana i u BiH i na Kosovu, zabludjele i glave pune zločinačkih namjera smirene su i obuzdane vojnom intervencijom i NATO-ovim udarima. Očito, neki iz toga nisu ništa naučili, pa nanovo prizivaju, osim tuđih, i vlastite žrtve.

Akt na kojem se radi i koji dolazi neće biti bez zaglavlja i potpisa. Dolazi od najsnažnije države svijeta i potpisat će ga njen istinoljubivi predsjednik. To je dobra vijest. Ali ne treba dati nikakav spokoj domaćim donosiocima odluka koji stoje na pozicijama odbrane države. Ne. Oni moraju pokazati mnogo više drčnosti i hrabrosti, mnogo više jedinstva. Jer od njihove snage i akcije zavisi termin dolaska “papera” s potpisom Joea Bidena.

Amerika se vratila.