Amerika uvela sankcije iranskom ministru vanjskih poslova, on poručio da ga to ne brine mnogo

Vašington je objavio jučer da su uveo sankcije iranskom ministru vanjskih poslova Muhamedu Džavadu Zarifu (Mohammad Javad Zarif), čime su dodatno povećane tenzije između dvije zemlje.

Inače,  Zarif je bio važna osoba u postizanju sporazuma između Teherana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu 2015. u doba predsjednika Baraka Obame (Barack). Kao što je poznato, aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) se prošle godine povukao iz pomenutog sporazuma.

Napetosti između SAD-a i Irana pojačale su se posljednjih mjeseci nakon napada na tankere u Zaljevu za koje Vašington okrivljuje Iran i iranskog obaranja američke bespilotne letjelice, prenosi Avaz.

Stiven Mnučin (Steven Mnunchin) je kazao da Zarif provodi potpuno bezobziran plan iranskog vrhovnog vođe.

- Šaljemo mu poruku da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi - rekao je Mnunčin.

Sankcije Zarifu znače da će mu biti blokirana sva imovina i poslovanje u SAD-u, no iranski ministar je poručio da ih ionako nema.

- Razlog SAD-a je što sam ja glavni iranski glasnogovornik po svijetu. Je li istina zaista tako bolna? - napisao je Zarif na Twitteru. "To ne utječe na mene ili moju porodicu jer nema imovine izvan Irana. Hvala što me smatrate toliko velikom prijetnjom svojim planovima - dodao je.