Amerika želi snažnu Bosnu i Hercegovinu

asd
Cilj SAD je da naša zemlja bude demokratska, ekonomski snažnija i sigurna država, stabilnost BiH od presudne je važnosti za budućnost Evrope.

Sjedinjene Američke Države žele da Bosna i Hercegovina bude demokratska, nezavisna, ekonomski snažnija i teritorijalno jedinstvena država, s uspostavljenim sigurnosnim okruženjem koje je otporno na izazove.

Navodi se to u integriranoj državnoj strategiji za BiH koju je usvojio Stejt department. U tom detaljnom dokumentu opisana su dva osnovna i sedam sporednih ciljeva SAD.

Vladavina zakona
- Unaprijediti vladavinu zakona i poboljšati učinkovitost i odgovornost institucija upravljanja. Unaprijediti američko poslovanje i poticati poslovno okruženje koje poboljšava konkurentnost, stvara radna mjesta i povećava prihode. Povećati podršku građana pluralističkom i tolerantnom društvu. Raditi na tome da BiH povećava svoju domaću sigurnost i svoj doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti - neki su od nabrojanih ciljeva. 

Dodaje se da će SAD podržati daljnji razvoj i integritet snažnih vojnih institucija, institucija za provođenje zakona i granične policije na putu ka euroatlantskim integracijama.
Ističe se da je misija Ambasade SAD u Sarajevu promocija američkih interesa u BiH.

- Najefikasniji način da se to postigne je partnerstvo s građanima BiH na izgradnji prosperitetne i demokratske budućnosti koja će biti tolerantna, sigurna i čvrsto usidrena u euroatlantskim institucijama. S jedne strane BiH je otvoren put prema Evropi, koji je utrla EU, kako bi na sve načine potaknula pristupanje BiH. Međutim, put prema etničkoj podjeli i sukobu podržavaju pojedini dugogodišnji političari koji traže ličnu i političku korist, a podržani su od vanjskih snaga koje žele iskoristiti bosanski nered - navodi se u strategiji Stejt departmenta.

Dodaje se da su SAD stavile pod sankcije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u januaru 2017. godine, kada je direktno prijetio dejtonskim strukturama BiH.

- Stabilnost BiH od presudne je važnosti za budućnost Evrope i kontinuirano američko političko angažiranje u regiji. Iako je postignut napredak, izazovi se nastavljaju i naša je obaveza ključna za daljnji napredak i očuvanje dosadašnjih dobitaka. Vladavina prava postaje egzistencijalno pitanje u BiH, jer politički utjecaj i korupcija nagrizaju pravosudni sektor - istaknuto je.

Ruski utjecaj
Prema mišljenju eksperata Stejt departmenta, u Evropi se povećava ruski utjecaj i BiH nije izuzetak. 
- Suzbijanje korupcije i izgradnja vladavine zakona ostaju ključni, jer će svi naši napori biti oslabljeni ili iskorijenjeni dok ne uklonimo ovu prepreku političkim, privrednim i socijalnim reformama. Reforma obrazovanja je od ključne važnosti. Politička reforma je očajnički potrebna za pojednostavljenje izbora, uklanjanje slojeva vlasti i stvaranje racionalnijeg procesa odlučivanja u vladi - naglašeno je.

Neupitna podrška SAD
- Naša politička podrška, programi pomoći, pravni i odbrambeni programi i javno vodstvo su ključni za osiguravanje da BiH nastavi napredovati kao teritorijalno jedinstvena, historijska država, nadilazeći hiljadu godina složene historije, kako bi zauzela svoje mjesto zajedno sa svojim balkanskim susjedima kao članica Evropske unije i NATO-a u 21. stoljeću - navodi se u izvještaju Stejt departmenta. 

Image
ger