Amerikanac koji je nepravedno u zatvoru proveo gotovo 40 godina proglašen nevinim

amerikanac
Amerikanac koji je nepravedno u zatvoru proveo gotovo 40 godina proglašen nevinim

 

Maurice Hastings pušten je iz zatvora prošlog oktobra nakon što je analiza uzorka DNK dokazala njegovu nevinost. Uz nove dokaze, sudac je poništio Hastingsovu presudu. Tada su advokati i okružni tužitelji zatražili od suca da optuženog Hastingsa službeno proglasi nevinim.

Sudac William C. Ryan tako je jučer proglasio Hastingsa "definitivno nevinim". To znači da dokazi nedvojbeno dokazuju da Hastings nije počinio zločin.

"Puno mi znači. Zahvalan sam na odluci i isprici suca. Danas je sve bilo prekrasno. Spreman sam nastaviti sa svojim životom. Danas sam sretan čovjek", rekao je Hastings nakon saslušanja .

Okružni tužitelj George Gascón rekao je da je Hastings "proživio noćnu moru". "Proveo je gotovo četiri desetljeća u zatvoru, neprestano pokušavajući dokazati svoju nevinost. Ali uvijek je bio odbijen. Ipak, gospodin Hastings je ostao uporan i vjerovao je da će jednog dana čuti kako ga sudac proglasi nevinim", rekao je Gascón .

Dodao je da bi osuđujuća presuda oprala Hastingsovo ime i omogućila mu da traži olakšicu za svoju pogrešnu osudu.

Roberta Wydermyer je silovana i upucana u glavu 1983. godine. Njezino tijelo pronađeno je u prtljažniku njezina vozila u predgrađu Los Angelesa. Sud je Hastingsa osudio na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Danas 69-godišnjak uvijek je tvrdio da je nevin. Tražio je analizu DNK pronađene na mjestu zločina, no zahtjev mu je odbijen.

Vlasti su nakon 38 godina utvrdile da je DNK zapravo pripadao čovjeku koji je 2020. umro u zatvoru zbog otmice i silovanja.