Amerikanci biraju: U ponoć zatvaranje prvih birališta i početak brojanja glasova

Izbori USA
Građani Sjedinjenih Američkih Država danas biraju novog ili starog predsjednika države - Josepha Bidena ili Donalda Trumpa. Gotovo 240 miliona ljudi s pravom glasa odlučit će politiku najmoćnije zemlje svijeta za naredne četiri godine.

 

Na portalu Klix.ba pratite posljednja ključna dešavanja sve do proglašenja pobjednika.

23:20 - Joe Biden je kazao kako nije siguran da će večeras održati govor u maniru "obraćanja naciji" nakon što je iz njegovog tima najavljena mogućnost izlaska na binu bez obzira na to da li će pobjednik biti poznat.

23:00 - Američki izbori za predsjednika su u toku, a za nekoliko sati počet će zatvaranje biračkih mjesta na istoku zemlje. Brojanje listića koji su popunjeni prije 3. novembra je počelo, a prve rezultate očekujte oko 1 sat iza ponoći.

Glasačna mjesta u Washingtonu, New Yorku, Bostonu i drugim gradovima na istočnoj obali zatvorit će se u ponoć, a prvi rezultati iz tih dijelova zemlje doći će nam oko 1 sat ujutru.

Kako vrijeme bude odmicalo, zatvarat će se birališta prema krajnjem zapadu, a posljednje države koje će okončati proces glasanja su Kalifornija, Aljaska i Havaji.

Ono što je trenutno poznato jeste da će pojedina mjesta za brojanje glasova koji su stigli tokom ranog glasanja i glasanja poštom ostati otvorena duže nego što je planirano, a kako bi se svaki glas uračunao.

Ovo je odluka suda u Pennsylvaniji, a ona se nije svidjela aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu koji smatra da je to prozor za prevare u organizaciji Demokratske partije.

Amerikanci danas vjerovatno obaraju stoljetni rekord kada je u pitanju procentualna izlaznost, a država Kalifornija također predviđa obaranje vlastitog rekorda. K tome, čak šest saveznih država već je oborilo svoje rekorde izlaznosti.

Podsjetimo, Amerikanci danas biraju predsjednika u vjerovatno najzanimljivijim izborima u novijoj historiji.

Građani s pravom glasa će odlučiti da li će dobiti novog šefa države Josepha Bidena i promijeniti kurs kojim zemlja ide ili će podrška ostati u rukama aktuelnog i kontroverznog Donalda Trumpa.