Amerikanci reagirali na sramnu izjavu crnogorskog ministra o genocidu u Srebrenici

Leposavić
Nakon što je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić doveo u pitanje genocid u Srebrenici i rekao da će ga priznati "onda kada se to nedvosmisleno utvrdi", ambasada SAD-a u Podgorici izrazila je zabrinutost.

 

Američka ambasada u Podgorici oglasila se na Twitteru:

Opis nije dostupan.

"Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo pojašnjenje i nadamo se da će vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid", navedeno je u tvitu.

Podsjetimo, Leposavićeva izjava izazvala je burne reakcije javnosti u Crnoj Gori. Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su njegovu ostavku, ali se iz aktuelne Vlade još uvijek niko nije oglasio.

"Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to djelo. Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinanaca koji nisu ni teritorijalno, ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja", rekao je Leposavić.

Podsjetimo da je izvršenje genocida dokazano sudskim presudama, što je Leposavić morao znati.