Amerikancu Larsonu strateški pravac podaci o prijavi imovine bh. funkcionera

larson
U Sarajevo stigao 16. jula, a dužnost preuzeo 22. jula. Kafedžić tvrdi da žele online urediti prijavu i provjeru podataka

 

Amerikanac Erik Larson (Eric), koji je nedavno stigao u Sarajevo i obavlja dužnost višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo odredio je šest strateških pravaca koje bi ovaj Ured trebao realizirati, saznaje „Dnevni avaz“.

Olakšati rad

Šef Ureda Erduan Kafedžić potvrdio je za „Avaz“ da Larson svaki, zajedno s ostalim uposlenicima, radi na ovim ciljevima. U Sarajevu je stigao 16. jula, a 22. počeo s radom. U pitanju je iskusan specijalac za borbu protiv korupcije, s dugodišnjim tužilačkim iskustvom. 

- Sada je u toku realizacija ovog strateškog plana, ali na predmetima još nismo počeli raditi. Gospodin Larson je svakodnevno na poslu, svaki dan radimo – kaže Kafedžić.

On nam je otkrio da je jedan od prvih ciljeva na kojima Ured trenutno radi prikupljanje podataka za provođenje Zakona o prijavi i provjeri imovine za nosioce javnih funkcija.

- Sada želimo da ured online direktno pristupa bazama podataka. Ranije je išao zahtjev instituciji, a onda dok institucija sve dostavi podatke o imovini, porezu, vlasništvu imovine, vozila, nekretnine... Mnogo se vremene trošilo - kaže Kafedžić.

Prvi pravac

Na pitanje kakav je stav Larsona o sporoj bh. administraciji, Kafedžić nam je kazao da je to upravo jedan od njegovih prvih strateških ciljeva, da se uveže online.

- Da bi izvršili jednu provjeru imovine mi moramo prikupiti 200 dokumenata. Nakon toga, sve ide na analitiku, zatim se ručno provjerava i oduzima dostava vremena. Radimo sada na tome da se jednim klikom pristupa tim podacima, kako bi sve efikasno provjeravali – kaže Kafedžić.

Koja je nadležnost

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija. Zakonom se utvrđuje obaveza izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobije u toku obavljanja javne funkcije godine. Svrha donošenja ovog zakona je transparentnost i javna kontrola rada nosilaca javnih funkcija u KS, a što će svakako doprinijeti smanjenju korupcije i nezakonitog bogaćenja istih.