Amfilohije: Vučić pokazuje da će izdati Kosovo

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da namjeravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve "braniti" ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtjev i ne povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti.

"Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji", kazao je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Pijredlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koji na nov način uredjuje pitanje crkvene imovine.


"Pred bogom smo se zakleli i saborno zavjetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti", rekao je Amfilohije.

vlada Crne Gore je sredinom maja, posle četiri godine rada, usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti. Odredbe predloga zakona predviđaju da sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su prije 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vlada je ranije navela da se tim aktom utvrdjuju jednake obaveze i prava svih vjerskih zajednica koje djeluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rješava pitanje državne imovine, prenose Vijesti.


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović nedavno je ocenio da SPC želi da sačuva "vjerski monopol u Crnoj Gori", i "infrastrukturu velike Srbije".

"Vučić izdaje Kosovo"
Mitropolit crnogorsko primorski SPC optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

"To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom", kazao je Amfilohije povodom pisanja "Vijesti" o navodnom sukobu mitropolita SPC i predsjednika Srbije tokom Sabora SPC, održanog tokom maja u Žiči i Beogradu.

Komentarišući izjave generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića koji je ranije rekao da nikakvog sukoba nije bilo, Amfilohije je naveo da Vučić i njegovi saradnici "jedno

Izvor: