Analiza izvještaja Evropske komisije: Jasan kraj odnosa s ovakvim vladajućim strukturama u BiH

asd
Jučerašnji izvještaj Evropske komisije o stanju u BiH i napretku na EU putu do sada na najkritičniji način ocjenjuje stanje u našoj zemlji, a analitičari u njemu vide i posve novi odnos Brisela prema bh. vlastima.

Ako smo mislili da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH prema EU u 2020. godini najgori, jer je ocijenjeno da nazadujemo i da nema nikakvog napretka, ovaj jučerašnji izvještaj je jasan kraj odnosa EU s ovakvim vladajućim strukturama u BiH, smatra ekonomista i bivši ambasador Draško Aćimović.

"U samom izvještaju nije čak više ni diplomatski formulisano da se 'trebaju napraviti koraci u pozitivnom smjeru' i slično, već je jasno označeno da je BiH postala zemlja visokog rizika, koja je okovana političkom korupcijom i kriminalom koji je izašao izvan kontrole. Problem migranata je postao jasna teroristička prijetnja Evropi, što je znak da će se granice EU s BiH ojačati, učvrstiti i da će, kao što sam nažalost govorio prije dvije godine, ulaskom Hrvatske u Shengen granica postati 'zid", kaže Aćimović za Klix.ba.

Navodi kako nema potrebe poslije ovog zaključka Evropske komisije više bilo šta govoriti, jer oni vrlo precizno detektuju situaciju i svim građanima u cijeloj zemlji je ovo bilo "oproštajno pismo" s naslovom - "Kome je dobro, neka šuti i dalje".

"Što se tiče sankcija, one će, kako je SAD i najavio, biti za one koji su uključeni u kriminal i korupciju. Oni koji misle da ove korumpirane političare i njihove biznis partnere to ne interesuje, jer je Amerika daleko, varaju se, jer su materijali o tom kriminalu i korupciji već odavno kod tužilaca i ovaj put će morati pokrenuti procese. Što se tiče EU sankcija, podsjetit ću da su one na snazi od 2011. godine i produžavaju se svake godine u martu, samo do sada nisu unesena imena na tu listu", navodi on.

Dodaje kako je za uvođenje imena na listu sankcija dovoljna saglasnost 15 zemalja od 27 i da sankcije počnu da važe za navedene.

"Manipulativne izjave političara da je potreban konsenzus svih 27 zemalja je vidljiv iz priloženog, jer nema potrebe ni za kakvu 'novu odluku o sankcijama' niti da nekih 4 ili 7 zemalja bude protiv pa to igra neku ulogu. Ono što je apsolutno jasno je da Evropa, USA i Velika Britanija, kao i druge zemlje, neće više tolerisati da se kradu sredstva koja su oni dali za građane BiH, jer je to direktna krađa od njihovih poreskih obveznika, kao što neće dozvoliti da Evropa ima problem sa sigurnošću. Također, zemlje regiona više neće dozvoliti da njihov napredak bude usporen zbog BiH političara", zaključio je Aćimović.

Foto: eurodiaconia.org