Analiza Trumpova obraćanja: Ostvaruje se scenarij sudnjeg dana

Trump
AMERIČKI predsjednik Donald Trump proglasio je jutros pobjedu na predsjedničkim izborima. U normalnim izborima, to bi za svakog tko se tek probudio i uključio televiziju ili otvorio vijesti na internetu značilo da su izbori zaista gotovi i da je to proglašenje pobjede neupitno.

 

Ali ovo nisu uobičajeni izbori, a Trump je, što god mislili o njemu, sve samo ne uobičajen predsjednik. Prije svega, konvencionalni predsjednik, koji se drži ustaljenih normi i želi očuvati povjerenje u demokratski proces, ne bi proglasio pobjedu prije nego je zaista siguran u nju.

Trump: Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju

"Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Iskreno dobili smo ove izbore. Naš cilj je sada očuvati integritet naše zemlje. Ovo je velika prevara. Idemo na Vrhovni sud, ne želimo da nađu neke glasove u 4 ujutro i dodaju ih na popis. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili", rekao je Trump u žestokom obraćanju u kojem je također ustvrdio da je prednost koju ima u ključnim državama "nemoguće uhvatiti" te da je glasanje sad stalo jer su demokrati "znali da ne mogu dobiti" i sad žele ići na sud.

Facebook je odmah dodao upozorenje ispod snimke obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa iz Bijele kuće. 

"Konačni rezultati mogli bi biti različiti od inicijalnog prebrojavanja glasova, jer će se brojanje glasova trajati danima ili tjednima nakon zatvaranja birališta", stoji u upozorenju. 

Nekoliko vodećih republikanaca i konzervativnih komentatora izrazilo je zaprepaštenost Trumpovim izjavama. Govoreći za ABC News, bivši guverner New Jerseyja i Trumpov savjetnik Chris Christie tako je nazvao predsjednikov govor pogrešnim potezom - i u strateškom i u predsjedničkom smislu.

Čak i popularni konzervativni komentator i Trumpov pristaša Ben Shapiro da je "duboko neodgovorno reći da je" dobio izbore, ako još nije.

S druge strane, i Trumpov protukandidat Joe Biden obratio se javnosti prije Trumpa i rekao kako vjeruje da je "na putu za pobjedu" - ali ne i da je pobijedio, za razliku od Trumpa. Kako je moguće da dvojica kandidata imaju takve kontradiktorne ocjene o rezultatu? 

Glasovi nisu prebrojani do kraja u šest ključnih država

Prije svega, valja podsjetiti da je rezultat u velikoj većini američkih saveznih država već neslužbeno proglašen, odnosno projiciran, na temelju goleme većine prebrojanih glasova. 

U napetoj izbornoj noći Trump je prestigao početnu Bidenovu prednost u možda i najvažnijoj od svih "swing" država ili država "bojišnica" - onih koje ne naginju snažno ni jednoj stranci, već osciliraju od izbora do izbora - Floridi.

Trump je, unatoč početnoj Bidenovoj prednosti, osvojio i ključne države Teksas i Ohio. Ipak, šanse da dobije tradicionalno "crveni" (boja republikanaca) Teksas od početka nisu bile velike za demokrata Bidena. Međutim, Biden je dobio donedavne republikanske utvrde koje su posljednjih godina postale "swing" države - Virginiju i Arizonu.
 Trenutno stanje je takvo da Biden vodi s 238 elektorskih glasova prema Trumpovih 213, s tim da kandidat mora osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova, koji se dobijaju pobjedom u pojedinim državama, da bi pobijedio. 

Trenutno je još šest država u igri, ne računajući Aljasku koja je sigurna "crvena" država: Nevada; Wisconsin, Michigan, Pennsylvanija, Sjeverna Karolina i Georgija. Trump trenutno vodi u svim ovim državama osim Nevade, s različitim postocima dosad prebrojanih glasova. 

Trump je napravio ono što je mjesecima sugerirao da će napraviti - proglasiti preuranjenu pobjedu

Međutim, u onim državama u kojima je prebrojano više od 90% glasova - Sjevernoj Karolini, Georgiji i Wisconsinu - razlika je i dalje vrlo tijesna. A čini se da je glasanje trenutno zapelo, vjerojatno zbog toga što za prebrojavanje i provjeru autentičnosti dopisnih glasova koji su stigli poštom treba mnogo više vremena nego za obične glasove.

No Trump je svojim istupom napravio upravo ono što je sam mjesecima sugerirao da će napraviti - proglasiti preuranjenu pobjedu u slučaju da vodi, a rezultat nelegitimnim zbog navodne izborne krađe u slučaju da gubi, inzistirajući da se svi glasovi prebroje u izbornoj noći, a da se neprebrojani glasački listići odbace. Gotovo kroz cijelu svoju kampanju Trump je napadao legitimitet masovnog dopisnog glasanja koje je inače uobičajena pojava u nekim američkim saveznim državama, ali je ove godine mnogo raširenije i većih razmjera zbog pandemije koronavirusa. 

I na dan izbora američki je predsjednik još jednom napao odluku Vrhovnog suda da je brojanje dopisnih glasova koji pristignu nakon zatvaranja birališta, ako su poslani na dan izbora, sasvim legitimno. Ne postoji zakon koji nalaže proglašenje pobjednika na dan izbora. Neke države dopuštaju primanje glasačkih listića čak i nakon zatvaranja birališta.

"Mislim da je presuda o Pennsylvaniji nesretna presuda Vrhovnog suda jer mislim da bismo trebali znati što se događa već ovu večer", rekao je Trump pa dodao: "Dopustite ljudima da glasaju ranije, ali morate imati...morate imati brojeve. Ne možete odgoditi te stvari toliko mnogo dana, a možda i tjedana. Ne možete to učiniti. Cijeli svijet čeka."

>>Amerika uskoro glasa. Ovo je "scenarij sudnjeg dana" ako Trump ne prizna poraz

"Scenarij iz noćne more"

Zanimljivo je da je njegov potpredsjednik Mike Pence odbio preuranjeno proglasiti pobjedu i pokušao ublažiti Trumpovu poruku. No, šteta je već napravljena, piše analitičar BBC-a Anthony Zurcher: I ako dobije i ako izgubi na kraju, Trump je već bacio  sjenu na izbore. 

Ustvari, analitičari su ovaj razvoj događaja predviđali kao "scenarij iz noćne more" ovogodišnjih izbora. New York Times je to u svojoj velikoj analizi iz rujna to opisao upravo kao onaj u kojem u izbornoj noći prijevremeni rezultat bude išao u korist Trumpu, budući da će poštom glasati uglavnom demokratski glasači, a za prebrojavanje tih glasova bude potrebno nekoliko dana. 

U tom slučaju, predvidjeli su analitičari, Trump bi mogao iste noći proglasiti pobjedu, tvrdeći da su dopisni glasovi lažni i da se radi o izbornoj prevari u režiji demokrata. Iako za mogućnost masovnog lažiranja glasova putem dopisnog glasanja nema dokaza, a sam Trump je više puta glasao dopisno u Floridi, gdje mu je prebivalište, i on i njegovi saveznici i dužnosnici poput državnog odvjetnika Billa Barra svejedno tvrde da bi se to moglo dogoditi, pozivajući se pritom na prijavljene tehničke pogreške poput onih na nedavnim stranačkim predizborima u Michiganu. 

Trump je i nakon izbora 2018. sugerirao prevaru 

Trump je i nakon kongresnih izbora 2018. tvrdio da se u Floridi "veliki broj glasačkih listića pojavio niotkud" nekoliko dana nakon izbora, iako se radilo o dopisnim glasovima za koje se i očekivalo da će tek naknadno biti prebrojani.  Trumpovi kritičari su zbog navodnih mjera štednje koje je Trumpov direktor pošte Louis DeJoy (inače Trumpov donator u predizbornoj kampanji 2016.) uveo neposredno pred izbore već upozorili da bi čekanje na dopisne glasove moglo biti "rezultat političkog napora da se sabotira dopisno glasanje".

Štoviše, portal Axios je u ponedjeljak objavio, oslanjajući se na izvore bliske predsjedniku, da će Trump proglasiti pobjedu u utorak navečer ako bude izgledalo da vodi, bez obzira na neprebrojane dopisne glasove u ključnim državama poput Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina. Upravo to se i dogodilo, budući da je u SAD-u trenutno još uvijek noć.
"Među ostalim stvarima. Trump je upravo osigurao da će, bez obzira dobije li ili izgubi, velik broj Amerikanaca ove izbore smatrati nelegitimnima. Povjerenje u demokratske institucije vjerojatno će pasti još niže. Ekstremizam i radikalizam će rasti", zaključila je liberalna povjesničarka i kolumnistica lista Atlantic, Anne Applebaum.