Angela Merkel primila prvu dozu AstraZenecine vakcine

.
Njemačka kancelarka Angela Merkel, kako je ranije i najavila, danas je primila prvu dozu AstraZenecine vakcine protiv koronavirusa.

Iako su mnogi skeptični kada je riječ o vakcini AstraZenece, zbog moguće pojave krvnih ugrušaka, Merkel se po tom pitanju nije dvoumila pa je tako ova 66-godišnja kancelarka danas primila ovu vakcinu u posebno instaliranom centru na bivšem berlinskom aerodromu Tempelhof.

 

U ovom centru se inače vakciniše samo AstraZenecinom vakcinom, koja je u Njemačkoj preporučena samo osobama starijim od 60 godina zbog minimalnog rizika od pojave krvnih ugrušaka.

 

Nakon vakcinacije Merkel se oglasila na Twitteru.

 

"Oduševljena sam što sam se danas vakcinisala AstraZenecom. Zahvaljujem svima koji su uključeni u kampanju vakcinisanja i svima onima koji se odluče na taj korak. Vakcinacija je ključna za prevladavanje pandemije", navela je Merkel.

Inače je Merkel u proteklom periodu na pitanje novinara kada će se vakcinisati i kojom vakcinom uvijek odgovarala da će, kada dođe na red, primiti vakcinu, uključujući i AstraZenecinu.

 

Jučer se vakcinisala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ali ona je primila Pfizerovu vakcinu.

 

Ona se tim povodom oglasila i na Twitteru rekavši da se vakcinacija ubrzava jer se i isporuka u EU povećava.

 

"Nakon što je više od 100 miliona ljudi vakcinisano u EU veoma mi je drago što sam danas primila prvu dozu Pfizerove vakcine. Još će se više ubrzati vakcinacija jer se ubrzavaju i isporuke u EU. Što se brže vakcinišemo prije ćemo prevladati pandemiju", poručila je Von der Leyen.

Von der Leyen je 62-godišnja političarka te je zbog svojih godina u većem riziku da razvije teške simptome bolesti usljed zaraze koronavirusom.