Anja Vujaković iz Prijedora je najbolja studentica u Beču, a u BiH bi se rado vratila

Među 96 hiljada studenata Bečkog univerziteta Prijedorčanka Anja Vujanović je među najboljim studentima, s prosjekom ocjena deset. Ova dvadesetpetogodišnja djevojka tečno govori četiri jezika, a za Klix. ba je otkrila kako se u budućnosti planira baviti najvećim prijetnjama našoj planeti.

Anja Vujanović je u Beč krenula kako bi nastavila svoje muzičke studije, ipak, sudbina joj je odredila drugi put. Zaključila je da profesionalno bavljenje muzikom zahtijeva ogromnu žtvu, sate i sate vježbanja, bolna leđa, skoliozu, mnogo suza i konstantno suočavanje s nezainteresiranošću javnosti za klasičnu muziku. Zbog toga je odlučila završiti romanistiku.

"Muzika ima mnogo potencijala da pozitivno obogati jedno društvo, ali trenutno, u svijetu u kojem živimo, klasična muzika se sve manje cijeni, što znači da jedan muzičar, nažalost, i pored sve svoje volje, prosto nije u poziciji da značajno doprinese društvu. To je ono što mi je falilo, jer uvijek sam sanjala da ostavim neki pozitivan trag iza sebe, da ljudima učinim život boljim. To je jedino što bi me stvarno ispunilo. Imala sam osjećaj da imam potencijal da uspijem u tome, samo kada bih imala priliku", kazala je Anja koja se svoje obrazovanje odlučila nastaviti na Diplomatskoj akademiji. 

A želite li biti aktivni u polju diplomatije ili raditi za Ujedinjene nacije ili bilo koju drugu internacionalnu organizaciju, ne postoji ustanova na svijetu koja može bolje da vas pripremi od Diplomatske akademije u Beču. Upravo zbog toga Anja vjeruje kako će je ova diploma u budućnosti odvesti do pozicije s koje će moći da promijeni svijet. 

"To je najstarija diplomatska obrazovna institucija na svijetu, s veoma bogatom tradicijom, uglednim profesorima, modernim programom i veoma bliskim kontaktom sa svim međunarodnim organizacijama u Beču i Briselu, čiji studenti često postanu ambasadori, predsjednici vlada ili država. Studentsko tijelo je također veoma impresivno: pronađe se i koji student sa Stanforda ili Harvarda", rekla je Anja. 
 

Spoj diplomatije i ekologije je njena budućnost



Akademija na kojoj Anja studira nudi tri različita programa. Ona je na programu ETIA (Master of Science in Environmental Technologies and International Affairs) koji je zapravo spoj diplomatije uz dodatak prirodnih nauka, preciznije polja ekologije. 

"Akademija je primijetila da današnji svjetski lideri nemaju nikakvo ili imaju ograničeno znanje na ovom polju. Temperature rastu, globalno zatopljenje ne može više da se zaustavi, prirodne nepogode svake godine sve više i više pustoše, a svjetski lideri nemaju znanje da se nose sa situacijom. Zbog toga su pokrenuli ovaj program na kojem studiram. Cilj im je da obrazuju novu generaciju diplomata koji će donositi bolje odluke. U budućnosti planiram da se bavim najvećim prijetnjama našoj planeti. iako nije konačna odluka, najvjerovatnije ću otići u pravcu nuklearne energije i nuklearnog razoružanja. Voljela bih jednog dana raditi za International Atomic Energy Agency ili za Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization", govori o svojim planovima Anja. 

Kada je krenula na ovo životno putovanje, Anja je znala da ukoliko hoće da se izdvoji u mnoštvu studenata, osim truda i rada morati se potpuno posvetiti fakultetu. 

"To znači da ni u jednom momentu ne smijete početi da kalkulišete, da li da pripremim ovaj dodatni tekst za sutrašnje predavanje ili ne? Da li da naučim ovaj paragraf iako najvjerovatnije neće biti na ispitu? Odgovor je uvijek da. Niko nije savršen, ali ako očekujete od sebe devedeset posto, onda nemate šanse da ikada dostignete sto posto. Znači uvijek strijemiti ka perfekciji", rekla je Anja. 

Pred njom je beskonačno mnogo mogućnosti, no hoće li se po završetku studija vratiti u Bosnu i Hercegovinu ili će sreću potražiti u zemljama Evropske unije zavisi od poslovnih ponuda koje će dobiti na kraju studija. 

"Ako bih u svojoj državi dobila pristojnu ponudu, koja ne mora biti bolja od neke ponude u inozemstvu, i ako bi to bilo u oblasti za koju sam se školovala, vratila bih se rado. Vjerujem da sa četiri strana jezika i diplomatskim obrazovanjem mogu samo pozitivno doprinijeti imidžu naše države u svijetu. San bi mi bio da jednog dana predstavljam Bosnu i Hercegovinu u Ujedinjenim nacijama ili da budem ambasador bilo gdje u svijetu", kazala je Anja i dodala kako se u budućnosti nema želju skrasiti na jednom mjestu boravka. 
 

Nepoželjni stranac



Anja naglašava kako joj rodni Prijedor mnogo nedostaje jer mamu i baku viđa samo nekoliko puta godišnje. Put je, kako kaže, dug, čak deset sati vožnje, a i ne postoji mnogo linija Prijedor - Beč. Anja je dodala i kako je u Beč otišla očekujući prijateljskiju atmosferu.

"Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem na činjenicu da sam ja ovdje građanin drugog reda, nepoželjni stranac i da ću za sve morati da se borim deset puta više nego bilo koji Austrijanac. To mi je u neku ruku bila i motivacija. Morala sam da dokažem samoj sebi da mogu uspjeti, uprkos tome što sam deset koraka iza svakoga, samo zbog zemlje porijekla", rekla je Anja i dodala kako je stekla jednog prijatelja za sve vrijeme koliko studira u Beču. 

Anja je na kraju našeg razgovora rekla i kako zbog velikih obaveza nema puno slobodnog vremena. 

"Slobodna sam samo nekoliko sati vikendom ili sat vremena između predavanja. Uglavnom to vrijeme iskoristim da se čujem s mamom ili bakom, radim na novom članku za žurnal Polemics ili da učestvujem u nekoj od brojnih vannastavnih aktivnosti koje akademija nudi. Debatsko, finansijsko, ekološko, muzičko, kulturno društvo i mnogi drugi su samo jedan od primjera. Vode ih studenti i cilj im je da omoguće studentima da se što bolje upoznaju i provedu što više kvalitetnog vremena zajedno", rekla je na kraju našeg razgovora Anja, piše Klix.ba