Najteži bolesnici bez terapija, aparati za zračenje u KCUS-u ponovo ne rade

Iz KCUS-a vraćeni i pacijenti iz drugih bh. gradova koji su došli na terapiju, niko im nije poslao upozorenje da neće biti zračenja

Onkološki pacijenti preživljavaju ovih dana pravu dramu. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ponovo im je uskraćeno liječenje, jer ne rade aparati za zračenje.

 Strah i panika 

Kako “Avaz” saznaje, terapija je prekinuta kod više pacijenata, koji žive u neizvjesnosti, jer ne znaju kad će hemoterapije biti nastavljene.

Mnogi od njih su došli u KCUS iz drugih gradova iz cijele BiH i vratili se bez terapije. Niko nije našao za shodno da im pošalje upozorenje da neće biti zračenja, jer direktorica najveće medicinske ustanove u BiH Sebija Izetbegović ne želi da se to zna. S druge strane, o problemima koji već danima postoje u KCUS-u, pacijenti se ne boje govoriti.

- Moja punica je jučer (prekjučer, op. a) trebala na zračenje. Došla je, javila se redovno i onda su je obavijestili da se vrati kući, da neće biti zračenja i da će je obavijestiti kad da dođe - kazao nam je čitalac koji je kontaktirao našu redakciju.

Navodi da nisu iz Sarajeva te da su šokirani nemarom u KCUS-u. Dodaje da je pacijentica u strahu, jer s terapijom ne smije kasniti i ne smije je prekidati.

- S radom su im prestali aparati, čime su ponovo ugrozili živote građana – kaže naš sagovornik.

Inače, onkološki pacijenti suočili su se sa prekidom terapije i u junu prošle godine. Dok su neki sedam dana čekali da se aparati poprave, druge su slali u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje im je pružena terapija. Onda su ponovo vraćeni u KCUS, jer je bila riječ o ležećim pacijentima.

Dva aparata za zračenje, podsjećamo, tada nisu radila, jer je direktorica Izetbegović odbila platiti njihovo servisiranje.

 KCUS šuti 

No, jučer o ovome problemu u KCUS-u nisu željeli govoriti. Na naš upit da li aparati rade, koliko je pacijenata vraćeno i do kada će im biti onemogućena terapija, nisu odgovorili.

U Bosni i Hercegovini od raka godišnje umre 5.000 ljudi! Da je stanje zabrinjavajuće, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prema kojima su u Federaciji BiH od 2009. do 2013. godine od karcinoma umrle 20.754 osobe, što je 20,6 posto od ukupnog broja umrlih uopće!

Prema posljednjim dostupnim podacima Zavoda iz 2016., od karcinoma trenutno boluje 16.214 osoba.

Nema tople vode, sapuna, toaletnog papira 

Na Neurološkoj, ali i još nekoliko klinika na Koševu nema tople vode.

- Ko je rekao da to što nemamo zajedničke prostorije, nemamo TV, vrlo rijetko imamo i tople vode, svjež zrak je misaona imenica, a sati dugi kao godine, da trebamo da se utopimo u ove sive depresivne zidove – upitala je nedavno na Facebooku, jedna naša kolegica, a slične priče svakodnevno stižu i do nas.

Puno je priča o „napretku“ i „procvatu“, koji je Klinički centar u Sarajevu doživio od kako je na čelo došla Sebija Izetbegović ispričano.

Ona sama voli reći, vratila je milione dugova, „zanovila“ opremu, sad sedmično s KCUS-a stigne po jedno saopćenje u stilu „hvalite me usta moja“. Nema nigdje riječi o tome da na Infektivnoj također nema tople vode, da su kupatila više slična onima na nekadašnjim željezničkim stanicama, da nema nema sapuna, toalet papira.

- Svaki pacijent nosi sve sa sobom. Punu kesu vlažnih maramica, jer nema tople vode, svoj sapun, peškire, ubruse, toaletni papir – kaže nam jedan pacijent.

O lijekovima, koje pacijenti sami kupuju, reduciranju operacija, plaćanju alergo i ostalih testova, a sve radi milionskih ušteda, drugi put.

 

Epidemija karcinoma u FBiH  

 2.726 – rak usne šupljine i digestivnog trakta

 487 – rak želuca

 743 – rak respiratornih i intratorakalnih organa

1.282 - rak bronha i pluća

 122 – rak kosti i zglobne hrskavice

 871 – rak kože

157 – rak mekih tkiva

3.470 – rak dojke

 821 – rak ženskih reproduktivnih organa

 546 – rak muških spolnih organa

1.117 – rak prostate

1.187 – rak urinarnog trakta

413 – rak oka, mozga i drugih dijelova nervnog sistema

 1.035 – rak limfnog tkiva