Povećan broj požara: Apel građanima iz Civilne zaštite Grada Cazina

Iz Civilne zaštite Grada Cazina upozoravaju građane da će se, zbog drastično povećanog broja požara izazvanih paljenjem korova te suhog raslinja, protiv nesavjesnih građana-počinioca izazivanja namjernih paljevina strogo primjenjivati zakonom određene novčane kazne, ali i fakturisati izlazak Vatrogasne jedinice na teren. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima.

Podsjećamo da je, prema Odluci o organizaciji zaštite od požara, zabranjeno loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01.04. do 31.10. Loženje vatre u kritičnim periodima za izbijanje požara na otvorenim prostorima (mart - april i oktobar – novembar) može se obavljati ako je o tome prethodno obaviještena Profesionalna vatrogasna jedinica i ako je od iste dobijena usmena ili pismena saglasnost uz uslov da se provedu odgovarajuće preventivne mjere.

Image

Novčanom kaznom od 150,00 do 500,00 KM kaznit će se građani ako na otvorenim prostorima bace zapaljene šibice, opuške, pirotehničke i druge zapaljive tvari, ako lože vatru u razdoblju od aprila do oktobra, ako u kritičnom razdoblju koriste roštilj  protivno preventivnim mjerama zaštite od požara, ako obavljaju radnju (npr. zavarivanje, brušenje i sl.), ako loženje vatre u razdoblju od aprila do oktobra obavljaju bez odobrenja nadležne Vatrogasne jedinice ili pravne osobe koja upravlja zaštićenim dijelom prirode ili šumom, ako se ne pridržavaju preventivnih mjera prilikom spaljivanja.

Podsjećamo i na obavezu prijavljivanja u slučaju uočavanja lica koja namjerno vrše paljenja.

Image

U Krivičnom zakonu Federacije BiH propisana su tri krivična djela koja se odnose na podmetanje požara: 

„Ko zapali tuđu kuću ili drugu zgradu namijenjenu stanovanju ili privrednom korištenju, ili tuđu poslovnu zgradu ili zgradu u javnoj upotrebi, te onaj ko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina“;

„Ko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju može dobiti kaznu zatvora od dvije do 12 godina“;

„Ko učini krivično djelo izazivanja požara iz nehata, prijeti novčana ili kazna zatvora do tri godine.“