Apel građanima iz Civilne zaštite Grada Cazina: Maksimalan oprez prilikom loženja vatre na otvorenom-poduzimat će se zakonske mjere

CAZIN
Vatrogasna jedinica Cazin u ovoj godini je već imala 53 intervencije na različitim požarima, najčešće izazvanih paljenjem korova te suhog raslinja.

Služba za Civilnu zaštitu Grada Cazina apeluje i poziva građane, vlasnike, korisnike poljoprivrednog zemljišta i druge da se pridržavaju svih mjera i uslova loženja vatre na otvorenim prostorima i da savjesnim ponašanjem izbjegne izbijanje te nekontrolisano širenje požara.

Podsjećamo građane da su prije loženja vatre na otvorenom obavezni provoditi i poduzimati preventivne mjere koje se ogledaju u obavještavanju i dobivanju saglasnosti od Vatrogasne jedinice Cazin za paljenje.

Obavezno je prisustvo i držanje vatre pod kontrolom od strane onih koji lože vatru, praćenje i kontrolisanje vatre cijelo vrijeme a nakon sagorijevanja pregledati i ostatke te potpuno ugasiti vatru.

Zabranjeno je spaljivanje korova na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra, u poslijepodnevnim i noćnim satima u neosrednoj blizini objekata, šuma i lako zapaljivih materija. Prilikom čišćenja poljoprivrednih parcela od korova, grana, šiblja i drugog, spaljivanje se treba vršiti parcijalno uz formiranje vatro-otpornog pojasa, košnjom korova, prekopavanjem, oranjem i sličnim preventivnim mjerama.

Zbog povećane požarne opasnosti Služba za Civilnu zaštitu Grada Cazin će pojačati kontrolu provođenja preventivnih mjera u saradnji sa Policijskom stanicom Cazin, Gradskom komunalnom inspekcijom i Šumarijom, i protiv onih koji se ne budu pridržavali navedenih mjera poduzimat će se zakonom predviđene prekršajne i druge mjere.

Upozoravamo da namjerno izazivanje požara, požara sa većim materijalnim štetama  predstavlja krivično djelo.