Apokaliptične scene u Sloveniji: Vjetar rekordne brzine čupao krovove, stabla, ima povrijeđenih

sa

Nevjerovatne snimke iz Slovenije koju je u četvrtak poslijepodne zahvatilo snažno olujno nevrijeme. Udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat, a čupali su stabla i dizali krovove, prevrtali su kante za smeće i raznosili prometne znakove, reklamne ploče i građevinski materijal po glavnom slovenskom gradu. 

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša (Arso) vjetar je dosezao 102 kilometra na sat, što je novi rekord.

ako se snažan vjetar smirio nakon sat vremena divljanja, u Sloveniji je do petka poslijepodne izdano narandžasto upozorenje za nevrijeme.

Prema posljednjim podacima, jak vjetar na području Kranja i Ljubljane potpuno je otkrio više od 70 krovova. Bez krova ostalo je ljubljansko rodilište te zgrada Intereurope. Krov je otkriven i na jednoj od stambenih zgrada u centru Kranja u blizini glavnog autobusnog kolodvora.

Robert Okorn iz Vatrogasne brigade Ljubljana za N1 je u 15.05 sati rekao da trenutno imaju 23 intervencije, no situacija se mijenja iz minute u minutu.

“Uglavnom su otkriveni krovovi i srušena stabla. U isto vrijeme još imamo vatru na Debnom vrhu. Ne znam ni koliko je vatrogasaca na terenu. Digla se cijela Ljubljana” – opisao je situaciju Okorn. U 16.44 imali su već 114 intervencija.

Ljubljanska policijska uprava primala je pozive, posebno između 14 i 16 sati. Reklamni pano udario je u motociklista i lakše ga povrijedio. Obaviješteni su o srušenim stablima te je zbog toga neprohodno nekoliko cesta.

Na Rakuševoj ulici u Ljubljani s gradilišta je odnesena gips ploča koja je udarila u vozilo i razbila staklo. U nesreći je lakše ozlijeđen putnik u vozilu. Ispod srušenog stabla u parku u Tivoliju prolaznici su spasili ženu koja je pritom lakše ozlijeđena, otkrila je slovenska policija.

“Budući da će slična situacija sigurno biti i drugdje u Ljubljani i šire, molimo vas za veliku dozu opreza, tolerancije i strpljenja” – poručili su iz kompanije za komunalne djelatnosti.

Hitne službe svim raspoloživim sredstvima otklanjaju posljedice i uspostavljaju promet. Policija poziva na oprez na cestama.