Arapi u BiH: Ovo je vaša zemlja, mi dolazimo samo ljeti

Home

Arapi u BiH: Ovo je vaša zemlja, mi dolazimo samo ljeti


Za turističko naselje, Sarajevo resort Osenik, u blizini Hadžića, može se reći da je uspješna arapska investicija - ako se uporedi sa brojnim najavljenim, koje nisu otišle dalje od kamena temeljca.

Osenik je kuvajtska investicija - a njen vlasnik želi razbiti predrasude o zatvorenosti ovog naselja prema domaćem stanovištvu. Stoga, drugu godinu zaredom organizuje Festival prijateljstva između Arapa i Bosanaca i Hercegovaca. Upoznavanje, prilika domaćim proizvođačima da predstave proizvode, zajedničke sportske igre. Odgovorili su i na brojne, kako kažu, predrasude koje dio bh. stanovništa ima prema njima.

Dio bh. javnosti pojavu velikog broja arapskih državljana doživljava kao opasnost, prijetnju, nelagodu - investitori, ali i turisti kažu, putovali su od Bihaća do Mostara, Banja Luke - Sarajeva - nikada nisu doživjeli neugodnost. Prelijepa zemlja, ugodna klima, dobri ljudi - dovoljno razloga za investiranje. Da li su došli kao što pojedini intelektualci kažu, zauzeti domaći grunt i trajno ostati? 

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Objavio: Ned, 20/08/2017 - 07:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top